A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a Magyarországon vendéglátó szakmákat oktató intézmények tanulóinak országos szakmai emlékversenyét második alkalommal hirdetette meg.

Az elmúlt évben második alkalommal írta ki a gasztronómiai versenyt az egyesület, melynek selejtezőit ősztől, január végéig rendeztek az ország hét régiójában, ahonnan az első helyezett iskolák öt fős csapatai jutottak a verseny legjobbjai közé.

Intézmény neve

Település

Bocskai István Szakképző Iskola

HAJDÚSZOBOSZLÓ

Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakképző Iskola

KAPOSVÁR

„SÉF” Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

VESZPRÉM

Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium

SOPRON

Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola

MISKOLC

Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola

KECSKEMÉT

SZINERGIA Üzleti Szakképző Iskola

Taverna Tagintézménye

BUDAPEST

A régiónkénti megmérettetéseken közel harminc intézmény hallgatói versengtek. A II. Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékverseny döntőjének helyszíne immár második alkalommal Miskolc városa, időpontja 2013. március 20-21. A verseny lebonyolításában a Schnitta egyesületnek a MNGSZ Miskolc környékének régiós szakemberei segítenek, az iparkamarákkal történő jó együttműködésnek köszönhetően – akik a régiós versenyeket is segítették – a döntő adminisztrációját a BOKIK munkatársai látják el.

A döntő résztvevői az első napon a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközép-, és Szakiskola tanműhelyében versenyeznek, mely iskola oktatási étterme is második alkalommal ad helyet a döntő lebonyolításának. A szakmai feladatok többségét kell itt megoldaniuk a csapatoknak, míg a második napon az igényes vendéglátó szakmai rendezvények iránt érdeklődőknek mutatkoznak be az iskolák csapattagjai, a Miskolc belvárosában található ITC aulájában, konferenciatermében.

A csapatok a három vendéglátó alapszakma képviselőiből állnak, a szakácsoknak általuk előre ismert alapanyagokból kell, lefőzniük egy négyfogásos ételsort, – amik nyersanyagát, főtámogatóként ugyancsak második alkalommal biztosít a Baromfiudvar 2002 Kft. - aminek tányérdesszertjét a csapat cukrász tagja készíti el. A verseny része még az említett szakmák képviselői által elkészített, a nagyközönség és a zsűri részére is bemutatott hidegkonyhai termékekből összeállított, nyolc személyes díszmunka, valamint egy dísztorta elkészítése is.

A verseny névadójának szakmáját a pincér szakmát képviselő versenyzők feladatsora sokrétű és szerteágazó, a minden csapat számára azonos feladatok között szerepel: alkalmi ételsor terítése, amihez az alkalmat a helyszínen húzza ki a zsűri, eszközfelismerés, szakmai intelligenciakérdések, élőmunka, italkeverés, pezsgő bontás vendég előtt és a sornak itt még nincs vége…

A versenyt a MNGSZ zsűri plakettel rendelkező, a MNGSZ és a Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület szakemberei zsűrizik, a Schnitta egyesület által kidolgozott és elfogadott szakács-, cukrász- és pincér szakmai versenyek pontozási szempontjait alkalmazva a versenyen.

A Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület várja a versenyre az iskolák tanulóit, a gasztronómia iránt érdeklődő látogatókat akik a verseny második napján március 21-én belépődíj nélkül tekinthetik meg Miskolcon az ITC székházban a résztvevő csapatok munkáit.