|
Az alábbi linken érhető el a MELIGEN 3D bemutatója.: https://my.matterport.com/show/?m=J1LukSuprMM
|
Kemencés Csárda
|
Horváth Kert Vendéglő Kisújszállás Nagy Imre utca 2. 5310 Telefon: +36.59.321.285 / +36.30.93.59.497 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. weboldal: |
|
|
|
|
Kis Anna Halászkert |
|
Mokka Cukrászda
|
|
Dreher Étterem Söröző |
|
Ferenc Pince Csárda |
|
Sándor Étterem
|
Schnitta Sámuel Emléktábla avatás a Margitszigeten 2017.október 25.
A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Gasztonómiai Szövetség, és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum támogatásával avatta fel Schnitta Sámuel Éttermi szakember, szakkönyvíró, egyesületünk névadójának emléktábláját.
Nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember volt. Tanulmányai után Európa nagyvárosaiban csiszolta tudását. Hazatérve a Dunapalota, majd a II. világháború után 1948–1958-ig a Margitszigeti Nagyszálló éttermi munkáját irányította. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermét vezette. Az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtett. Szakiskolai tanár volt, 30 különféle szakirányú tankönyvpótló-jegyzetet írt. 1962–65-ben jelent meg a Felszolgálói ismeretek című szakkönyve (amit a szakmában egyszerűen csak Schnitta-ként ismernek, amelyet a Pincérek „Bibliájaként” is emlegetnek), amelyen több generáció tanulói nőttek fel. Étlapszerkesztés szakkönyve szintén jelentős.
Az esemény a Grand Hotel Budapest Margitszigeti Szálloda Széchenyi éttermében zajlott, ahol a bejárat mellett találhatják meg az emléktáblát.
Köszöntőt mondott Török István János egyesületünk elnöke, az eseményt méltatták Kiss Imre a MKVM igazgatója és Krivács Andrács MNGSZ elnöke.
Számos hazai szakember, volt tanítvány, az egyesület tagjai tisztelték meg az avatóünnepséget, és emlékeztek meg méltó módon Schnitta Sámuelről.
Köszönjük a lehetőséget a szálloda igazgatójának Mácsai Péter Úrnak, és az avatás utáni fogadás lebonyolításáért Szabó Szilárd vendéglátó igazgató Úrnak, akit egyben egyesületünk tagjává avattunk.
További képekért kattinson a galériára:http://schnittaegyesulet.hu/galaria/category/12-schnitta-emlektabla-avatas-2017-oktober-25
„ A tudást csak az őrzi, aki továbbadja”
Schnitta Sámuel
/1893-1968/
Korenika Attila
Schnitta Sámuel MÉK Egyesület titkára
A Schnitta Sámuel MÉK Egyesület,
a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara támogatásával,
szakmai továbbképzést índít a pincér szakoktatók részére a következő időpontokban és helyszíneken.
A pontos programot, az előadások tematikáját,
és a továbbképzés menetét a Szakképzési centrumok továbbítják Önök felé.
Várjuk Önöket nagy tisztelettel és szeretettel!
" A tudást csak az őrzi, aki továbbadja"
/ Schnitta Sámuel/
2017. november 07. |
1. Budapest (Budapest, Nógrád, Pest.) |
Helyszín: |
Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Dobos C. József Szakképző Iskolája |
2017. november 14. |
2. Nyíregyháza (Békés,Borsod, Hajdú, Szabolcs.) |
Helyszín: |
Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma |
|
|
2017. november 21. |
3. Szolnok (Bács, Csongrád, Heves, Jász.) |
Helyszín: |
Szolnoki Szolgáltatási és Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Szakképző Iskolája, |
2017. november 28. |
4.Kaposvár (Baranya, Somogy, Tolna.) |
Helyszín: |
Kaposvári SZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Szakgimnáziuma és Szakgimnáziuma, |
2017. november 21. |
5. Veszprém (Fejér, Komárom, Veszprém) |
Helyszín: |
Veszprémi SZC „SÉF” Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája |
2017. november 28. |
6. Sopron (Győr, Zala, Vas.) |
Helyszín: |
Soproni SZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma |
2017. október 07.-08. között rendezte meg egyesületünk a
XXXII. egyesületi találkozóját Kazincbarcikán.
A rendezvény az Ambrózia Étterem és Panzióban zajlott le.
Véglegesítette az egyesület, a novemberben megrendezésre kerülő
szakmai továbbképzések anyagát és a helyszíneket.
Gratulálunk Csörgits Krisztiánnak, Gabora Attilának és Sinkó Tamásnak,
hogy tagjainként üdvözölhetjük egyesületünkben!
Köszönjük a meghívást,, néhány fotó a találkozóról:
2017.október 08.
Korenika Attila titkár
2018.-ban lesz Schnitta Sámuel halálának 50. évfordulója.
Ebben az évben szeretne méltó módon
megemlékezni egyesületünk névadójáról.
Ha esetleg van egy régi képe, vagy régi fotója, jegyzete, étlapja
erről az időszakról, és azt szívesen publikálná felénk, kérjük küldje el
nekünk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.
Köszönjük. Egy kis kedvcsináló Önöknek a 90-es évek emlékeiből:
Galéria itt elérhető: http://schnittaegyesulet.hu/galaria/category/9-regi-kepek-fotok-a-multbol
Egyesületünk tagjával Meskál Tibor Schnitta díjas éttermi mesterrel
készített interjút Szarka Nóra újságíró.
A cikkről itt bővebben olvashatnak:
http://www.nlcafe.hu/szabadido/20170624/szalloda-meskal-tibor/
szerző:/ Szarka Nóra, Nőklapja Cafe, fotó: Bocskay Zsolt/
A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület június 20-án, a legújabb egyesületi tag, Kis Zsolt éttermében tartotta XXXI. találkozóját, ami egyben közgyűlés is volt. A Gastland Páty vezetője mellett még egy taggal bővült a szervezet, Szeremlei Győző felvételét fogadták el.
Török István elnök vezette a közgyűlést, amelyen a mandátumáról lemondott Punk Ferenc alelnök helyett Mikóczy Zoltán régió elnököt választották az egyesület vezetőségébe. A legfontosabb téma az elmúlt időszak versenyei voltak. Ennek kapcsán elhangzott, hogy az egyesület zsűritagjai minden megmérettetésen a névadójuktól örökölt szakmai szintet követelik meg, még akkor is, ha ezzel más szervezetekkel és zsűritagokkal kerülnek ellentmondásba. A szakmai versenyek alapján szorgalmazzák a Nemzeti Szakképzési Intézetnél a szakoktatók rendszeres továbbképzését, mert az a tapasztalatuk, hogy sok oktató a napi gyakorlati élet ismerete nélkül bírálja el a fiatalok vizsgateljesítményét, és ez kellemetlen helyzetbe hozhatja a szakmai szempontok alapján értékelő Schnitta-tagokat.
Vantal Gábor versenyigazgató értékelte a Schnitta verseny idei lebonyolítását, amelynek értékét növelte, hogy határon túli indulók is részt vettek rajta. Nem iskolák, hanem tanulók versenyeztek, de az eseménynek ezzel sem sikerült átütnie az országos média ingerküszöbét.
Mayer Gyula, a külügyi bizottság elnöke megerősítette a szakmai továbbképzés szükségességét, amit a Veszprém megyei kamarával igyekeznek helyben megoldani – úgy, hogy megszervezik a helyi szaktanárok képzését. Mayer Gyula szerint tarthatatlan, hogy a vizsgabizottsági tagok közül csak elvétve akad olyan, akinek napi kapcsolata van a vendéglátással, többségük 20-30 évvel ezelőtt, könyvből tanulta a szakmát.
Egy jó példa kapcsán felhívták a tagok figyelmét az erasmusos pályázatokra, amelynek keretében most is töltik szakmai gyakorlatukat Olaszországban a fiatalok, akiknek a 16 hetes kinttartózkodás előtt ingyenes olasz nyelvtanfolyamot is szerveztek.
Az egyesület hamarosan közhasznú társasággá alakul, és ebben a minőségében szélesebb körben értékesíthetik az Új Schnitta 2017 című szakkönyvüket, amit Vajda József régió elnök, kincstárnok mutatott be a tagoknak.
Jövőre lesz névadójuk, Schnitta Sámuel halálának 50. évfordulója, amire országos programot terveznek összeállítani.
A közgyűlésen köszöntötték 70. születésnapja alkalmából Pinczés Károly egyesületi tagot.
Kedves Egyesületi Tagok, Barátok!
Szeretnénk Boldog születésnapot kívánni Pinczés Károly barátunk részére!
Isten éltesse 70.születésnapja alkalmából, jó egészséget kívánunk!
/ Az egyesület tagjai és vezetősége nevében/
2017. március 16.-18. között lezajlott a IV. Schnitta Sámeul emlékverseny országos döntője. A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért- Egyesület a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséggel közösen bonyolította le.
A régiós megméretéseken az ország közel harminc oktatási intézmény, ötfős csapatai versenyeztek a döntőbe kerülésért.
A soproni csapat nyerte a IV. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny országos döntőjét Veszprémben.
Újdonság volt, hogy a meghívott vendégek nemcsak kóstolták, hanem pontozhatták is a tanulók munkáját.
Az országos döntőt – amelyen először indultak határon túli magyar iskolások is – az Agóra Művelődési Központban nyitották meg március 16-án. A következő két napon a Séf Krajcár étteremben rendezték az élő munkák versenyét.
A verseny középpontjába hagyományosan Schnita Sámuel életművét állították.
A régiós elődöntők után a soproni, a veszprémi, a kaposvári, a miskolci, a nyíregyházi szakképzők diákjai, valamint a kisújszállási baptista szakiskola csapata jutott be a hétvégi döntőbe, amelynek második helyezettje a veszprémi csapat lett, a dobogó harmadik fokát pedig a miskolci diákok szerezték meg.
A határon túlról érkezők közül a zsűri szerint kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a dunaszerdahelyi és sepsiszentgyörgyi versenyzők.
Az ötfős csapatok (két szakács, egy cukrász, két pincér) pénteken szakmai intelligenciatotót töltöttek ki, és idegen nyelvi kommunikációból vizsgáztak. Pénteken volt az élő munka: a megadott alapanyagokból egy ételsort kellett főzni a Séf Iskola tankonyháján (hideg előétel, leves, főétel, tányérdesszert), ehhez borokat kellett választani és ajánlani a menükártyán és élőben, a vendégek számára is.
A szombati, ünnepélyes eredményhirdetés utána nagyközönség is megtekinthette a szakácsok és a cukrászok díszmunkáit, közel háromszázan voltak kíváncsiak a fiatal szakemberek alkotásaira.
Az országos döntő elnöke Török István János volt, a Schnitta Egyesület elnöke, a szakácstanulók munkáit Ambrus György Gyula, Major Zsolt és Kőrössy Kálmán bírálta.
A pincérek munkáját Barabás Zoltán, Meskál Tibor, Punk Ferenc és Meszes István pontozta, a cukrászokét pedig Erdős Hanna.
Egyesületünk elkészítette az "ÚJ Shnitta 2017" szakkönyv legújabb kiadását, amely bővített tartalommal, alkalmazkodva az aktualitásokhoz, új iránymutaásokat, az érvényben lévő vizsgakövetelmények leírásával, annak gyakorlati vizsgarészekre vonatkozó ajánlásokkal jelenik meg.
A szakkönyv színes képekkel illusztrált, DVD filmmel együtt 4300.- HUF+ postaköltség áron érhető el. Megrendelhető az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.
Copyright © 2017 Schnitta Egyesület. Minden jog fenntartva.