Fejlec 01

Schnita Sámuel Emlékversenyen tapasztaltak alapján az iskolák figyelmét az alábbi felszolgálási szabályokra szeretnénk felhívni.
A szakmai versenyeken egyértelműen a klasszikus felszolgálás szabályait figyelembe véve történik az értékelés.

A versenyzők öltözéke, megjelenése, egyéni felszerelése


Lányok öltözéke:
  • dekoltázs nélküli fehér, hosszú ujjú blúz,
  • mellény,
  • felszolgálókötény,
  • fekete, egyenes vonalú, térdig érő sötét szoknya,
  • harisnya,
  • alkalomhoz illő, lapos sarkú cipő. 
 
Fiúk öltözéke:
  • fehér, hosszú ujjú ing,
  • mellény,
  • egyszínű, fekete csokornyakkendő,
  • fekete szövetnadrág,
  • fekete cipő,
  • fekete zokni.
 
Megjelenés:
  • Lányoknál a túlzott smink kerülendő.
  • Gyűrű, karlánc, zavaró méretű fülbevaló nem használható.
  • Kerülni kell a szélsőséges divatot tükröző hajviseletet, a haj színének természetesnek kell lennie.
  • A lányoknál a hosszú hajat össze kell fogatni, biztosítani kell, hogy munka közben a haj ne lógjon.
  • A fiúknak ápolt arcszőrzettel kell rendelkezniük, a borosta nem elfogadható.
  • Látható tetoválásuk és testékszerük nem lehet.
  • Ápolt, esztétikus kéz. A körmöknek rövidre vágottaknak és tisztáknak kell lenniük. Körömlakk használata nem megengedett.
 
Egyéni felszerelés:
   
   A felszolgálónál lévő felszerelési tárgyak, amelyet a versenyen be kell tudni mutatni:
  • kombinált nyitó,
  • kiskés,
  • gyufa,
  • felszolgálókendő,
  • jegyzetblokk,
  • toll,
  • zsinór,
  • parafadugó.


A felszolgáló kendő és a kesztyű használata


A hangedli használata:
  • A versenyeken alapvető követelmény a hangedli szabályos használata:
  • Használaton kívül összehajtva, a leeresztett bal kezünkben tartjuk.
  • Ételfelszolgálásnál a tányérok megfogására és lerámolásra félbehajtva, hosszában bal alsó karunkra terítve használjuk.
  • Italfelszolgálásnál a felszolgálókendőt hosszában, keskenyebbre hajtjuk és bal karunkra keresztbe fektetjük.
  • Nagyobb tálak esetében a felszolgálókendőt tenyerünkbe összehajtva helyezzük el, és így tesszük rá a tálat. 
 
A felszolgálókesztyű használata:
  • Kesztyű csak a díszterítésnél használható, az élőmunkánál higiéniai okokból nem javasoljuk.


Terítés

  • Az alkalomhoz igazodó asztaldíszt kell alkalmazni, amelynek magasságára ügyelni kell.
  • Az asztali díszítésénél a gyertya csak este használható (kivétel a halotti tor és az esküvő). A gyertya csak este gyújtható meg (még a vendégek érkezése előtt), kivétel az esküvő, amikor a gyertya meggyújtása az esküvői torta, a desszert felszolgálása előtt történik.
  • Virágdíszként nem illatos virágot kell alkalmazni.
  • A terítékben három boros- és egy vizespohár helyezhető el. A poharak elhelyezésénél a magasságot és a fogyasztás sorrendjét is figyelembe kell venni.
  • Evőeszközből egy oldalra 3 kerülhet nagy evőeszközökből + leves kanál, míg felülre kis evőeszközök kerülhetnek.
  • Az ültető kártya a villa elő kerül.
  • A vajkés felhelyezésének újabb módja a zsemletányér felett az abroszra elhelyezve, nyelével a vendég jobb keze felé vagy a zsemletányérba helyezzük.
  • A díszasztalokon is fontos a só- és borsszórók számának helyes meghatározása. Alapelv, hogy minden vendég elérje (pl. egy négyszemélyes kerek asztalnál ezért 2 db leltár felhelyezése szükséges).


Elméleti ismeretek

  • A versenyeken kiemelt szerepet kapnak az elméleti jellegű ismeretek is:
  • Ételismeret.
  • Italismeret (borvidékek, borászok, borok fajtajellegének ismerete).
  • A gasztronómia hagyományai.


Kommunikáció

  • Érthető, folyamatos, szakmailag kifogástalan társalgási mód.
  • A másodlagos közlés eszközeinek (mosoly, mimika), a testbeszédnek helyes alkalmazása.
  • Legalább egy idegen nyelv (angol, francia vagy német) társalgás szintű ismerete.


Élőmunka

   A versenyeken az élőmunkánál figyelembe vett szabályok a díszétkezés lebonyolítására vonatkoznak:

  • A desszert előtt az asztali leltárt, a vizespohár kivételével a poharakat leszedjük, az asztalt letakarítjuk, és a desszertváltást oldalra lehúzzuk.
  • Az ásványvíz kitöltése a vendég érkezésekor történik.
  • A következő bor betöltése után kell leszedni az előző bor poharát.
  • Versenyeken a cseppfogó (drop-stop) használata nem megengedett

 

Üdvözlettel Schnitta Sámuel a Magyar Éttermi Kultúra Bizottság nevében:

Török István János   Vantal Gábor  dr. Kovács Mihályné
elnök  verseny igazgató elnök oktatási bizottság
+36 30 99 09 401 +36 70 4149 945 +36 30 68 99 008
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.     

 

Bejelentkezés

Partnereink

Baromfiudvar
E6d69b8381248c2797242765412faf90
Logo Sef
Logo Tp
Logonew
Mngsz
Vendeglatas00
Wacs

Copyright © 2017 Schnitta Egyesület. Minden jog fenntartva.