Schnita Sámuel Emlékversenyen tapasztaltak alapján az iskolák figyelmét az alábbi felszolgálási szabályokra szeretnénk felhívni.
A szakmai versenyeken egyértelműen a klasszikus felszolgálás szabályait figyelembe véve történik az értékelés.
A versenyzők öltözéke, megjelenése, egyéni felszerelése
Lányok öltözéke:
- dekoltázs nélküli fehér, hosszú ujjú blúz,
- mellény,
- felszolgálókötény,
- fekete, egyenes vonalú, térdig érő sötét szoknya,
- harisnya,
- alkalomhoz illő, lapos sarkú cipő.
Fiúk öltözéke:
- fehér, hosszú ujjú ing,
- mellény,
- egyszínű, fekete csokornyakkendő,
- fekete szövetnadrág,
- fekete cipő,
- fekete zokni.
Megjelenés:
- Lányoknál a túlzott smink kerülendő.
- Gyűrű, karlánc, zavaró méretű fülbevaló nem használható.
- Kerülni kell a szélsőséges divatot tükröző hajviseletet, a haj színének természetesnek kell lennie.
- A lányoknál a hosszú hajat össze kell fogatni, biztosítani kell, hogy munka közben a haj ne lógjon.
- A fiúknak ápolt arcszőrzettel kell rendelkezniük, a borosta nem elfogadható.
- Látható tetoválásuk és testékszerük nem lehet.
- Ápolt, esztétikus kéz. A körmöknek rövidre vágottaknak és tisztáknak kell lenniük. Körömlakk használata nem megengedett.
Egyéni felszerelés:
A felszolgálónál lévő felszerelési tárgyak, amelyet a versenyen be kell tudni mutatni:
- kombinált nyitó,
- kiskés,
- gyufa,
- felszolgálókendő,
- jegyzetblokk,
- toll,
- zsinór,
- parafadugó.
A felszolgáló kendő és a kesztyű használata
A hangedli használata:
- A versenyeken alapvető követelmény a hangedli szabályos használata:
- Használaton kívül összehajtva, a leeresztett bal kezünkben tartjuk.
- Ételfelszolgálásnál a tányérok megfogására és lerámolásra félbehajtva, hosszában bal alsó karunkra terítve használjuk.
- Italfelszolgálásnál a felszolgálókendőt hosszában, keskenyebbre hajtjuk és bal karunkra keresztbe fektetjük.
- Nagyobb tálak esetében a felszolgálókendőt tenyerünkbe összehajtva helyezzük el, és így tesszük rá a tálat.
A felszolgálókesztyű használata:
- Kesztyű csak a díszterítésnél használható, az élőmunkánál higiéniai okokból nem javasoljuk.
Terítés
- Az alkalomhoz igazodó asztaldíszt kell alkalmazni, amelynek magasságára ügyelni kell.
- Az asztali díszítésénél a gyertya csak este használható (kivétel a halotti tor és az esküvő). A gyertya csak este gyújtható meg (még a vendégek érkezése előtt), kivétel az esküvő, amikor a gyertya meggyújtása az esküvői torta, a desszert felszolgálása előtt történik.
- Virágdíszként nem illatos virágot kell alkalmazni.
- A terítékben három boros- és egy vizespohár helyezhető el. A poharak elhelyezésénél a magasságot és a fogyasztás sorrendjét is figyelembe kell venni.
- Evőeszközből egy oldalra 3 kerülhet nagy evőeszközökből + leves kanál, míg felülre kis evőeszközök kerülhetnek.
- Az ültető kártya a villa elő kerül.
- A vajkés felhelyezésének újabb módja a zsemletányér felett az abroszra elhelyezve, nyelével a vendég jobb keze felé vagy a zsemletányérba helyezzük.
- A díszasztalokon is fontos a só- és borsszórók számának helyes meghatározása. Alapelv, hogy minden vendég elérje (pl. egy négyszemélyes kerek asztalnál ezért 2 db leltár felhelyezése szükséges).
Elméleti ismeretek
- A versenyeken kiemelt szerepet kapnak az elméleti jellegű ismeretek is:
- Ételismeret.
- Italismeret (borvidékek, borászok, borok fajtajellegének ismerete).
- A gasztronómia hagyományai.
Kommunikáció
- Érthető, folyamatos, szakmailag kifogástalan társalgási mód.
- A másodlagos közlés eszközeinek (mosoly, mimika), a testbeszédnek helyes alkalmazása.
- Legalább egy idegen nyelv (angol, francia vagy német) társalgás szintű ismerete.
Élőmunka
A versenyeken az élőmunkánál figyelembe vett szabályok a díszétkezés lebonyolítására vonatkoznak:
- A desszert előtt az asztali leltárt, a vizespohár kivételével a poharakat leszedjük, az asztalt letakarítjuk, és a desszertváltást oldalra lehúzzuk.
- Az ásványvíz kitöltése a vendég érkezésekor történik.
- A következő bor betöltése után kell leszedni az előző bor poharát.
- Versenyeken a cseppfogó (drop-stop) használata nem megengedett
Üdvözlettel Schnitta Sámuel a Magyar Éttermi Kultúra Bizottság nevében:
Török István János | Vantal Gábor | dr. Kovács Mihályné |
elnök | verseny igazgató | elnök oktatási bizottság |
+36 30 99 09 401 | +36 70 4149 945 | +36 30 68 99 008 |
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. |