2018.06.21.-én nyílt meg Budapesten a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban egyesületünk névadójára emlékező kiállítás.

Köszönjük a segítséget és támogatást,hogy hozzájárultak a kiállítási ünnepség sikeres megrendezéséhez.

Az ünnepséget 80 fő tisztelte meg,amelyet a Schnitta Sámuel a Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület rendezte,a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség,a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum támogatásával.
Köszöntöt mondott:
Kiss Imre múzeum igazgató
Varga Zoltán szervezési főmunkatárs NSzFH.
Sziráki András elnök Jász-Nagykun-Szolnok KIK.
Mayer Andrea főigazgató BVHSZC.
Török István János elnök Schnitta Egyesület részéről.

Schnitta Sámuel.születésének 125.jubileumi kiállítás ünnepségén tisztelegve a Mesternek a cél továbbra is az egységes pincér szakoktatás,szaktanárok,szakoktatók továbbképzése.
Az résztvevők az ország valamennyi régióját képviselték az oktatási centrumok,a területi iparkamarák,a szakiskolák vezetőinek jelenlétével és egymás kölcsönös segítését hangsúlyozták a szakma jobbítása érdekében.
Külön köszöntöttük Schnitta Andreát,mint unokát.
Oklevelet adtunk át Sinka Ádámnak és tanárának Dér Sándornénak a Schnitta tanulmány elkészítőinek Kisvárdáról.
A fogadást a Dobos C.József Szakiskola tanulóinak rendezvény csapata bonyolította le Papp Zoltán szaktanár vezényletével nagy sikerrel,amit oklevél átadás és laudáció követett.

A kiállítást 2018. szeptember 2.-ig lehet megtekinteni a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.
Schnitta Sámuel személyes tárgyai,szakmai útjának állomásai,a brüsszeli világ kiállítás anyaga és az Egyesület munkássága tekinthető meg.

Ajánljuk figyelmükbe az emlék kiállítás megtekintését.

A kiállítás megnyitó ünnepségén készült képeket itt megtekinthetik:

SCHNITTA SÁMUEL MAGYAR ÉTTERMI KULTÚRÁÉRT EGYESÜLET XXXIV. TALÁLKOZÓ- ALSÓÖRSÖN

Egyesületünk 2018.május 13.-án tartotta 34. találkozóját Alsóörsön, melynek helyszíne a Mayer Hotel volt.
A találkozó, egyben közgyűlés is volt, mely során elfogadásra került az éves elnöki és kincstárnoki beszámoló.
Két fontos témát érintett a tanácskozás, a júniusi Schnitta emlékkiállítás megnyitóünnepségének szervezése, és az Országos Schnitta Sámuel Verseny előkészítésének megkezdése.

A regionális versenyek 2018. november 2. és január 25. között kerülnek majd megrendezésre.
A tanácskozás sikeres volt, Zsiga István Úr részére Schnitta emlékérmet adott át Török István János elnök Úr,

megköszönve az egyesületben végzett munkáját.

Az egyesületi találkozó után érkezett hír:
2018.május 22.-én,a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tisztújító küldött gyűlésén elnökségébe választotta Barabás Zoltán és Mayer Gyula urakat. A Schnitta bizottság elnöke továbbra is Török István János Úr.
A szövetség elnöke tovàbbra is Krivàcs Andràs Úr lett!
Gratulálunk nekik, sikeres munkát kívánunk!

Bemutató1

2018.03.03. és 03.04-én tartotta egyesületünk a soron következő találkozóját.
A zord időjárásra való tekintettel, szerencsésen megérkezett mindenki. A találkozó bázisa az Aranyhomok Szálloda volt. Első napon részt vettünk egy közös ebéden a Kecskeméti Csárdában, köszönjük a vendéglátást Tóth Zsolt Úrnak. Az ebéd után Kószó Ferenc vezetésével egy rövid idegenvezetésen vettünk részt a belvárosban. Este a 48 étterem különtermében vacsoráztunk, ahol Varga Károly séf úr fantasztikus ételeit fogyasztottuk el. Köszönjük a pálinka kóstolót és bemutatót a Gusto pálinka háznak, és a kiváló borokat a Bortársaság részéről.Remekül éreztük magunkat!!

Vasárnap 3 új taggal bővült egyesületünk, akiknek szívből gratulálunk, köszöntjük Őket körünkben:
- Tóth Károly , Huszár PéterBalázs Börczi Urakat.

Pinczés Károly Úr részére az egyesület nevében Török IStván János elnök Úr Schnitta érmet adományozott, az egyesületben végzett kiemelkedő munkájáért. Gratulálunk!

A tanácskozás ismét remek hangulatban zajlott.
A következő találkozó Alsóörsön lesz májusban!

Bemutató1

Egyesületünk szervezésében, lezajlottak országosan 6 helyszínen a pincér szakoktatók továbbképzése.
A helyszínek: Budapest, Kaposvár, Veszprém, Sopron, Nyíregyháza és Szolnok.

Sikeres továbbképzéseken vagyunk túl, melyeket a jövőt illetően szeretnénk továbbfolytatni.
Aki hallgatóként vett részt a továbbképzésen, hozzájutott egy oktató dvd-hez, és egy új Schnitta 2017-es szakkönyvhöz.
Ezzel reméljük, egyesületünk fő célja is megvalósul, mely szerint szeretnénk, ha egységes oktatás,

vizsgáztatás jelenjen meg a hazai oktatás területén.
Köszönjük az NSZFH, és a Kereskedelmi és Ipar Kamarák segítségét , valamint a MNGSZ támogatását.
A fotón a továbbképzést segítő és előadó Schnitta Egyesületi tagok.

Továbbképzés

2017.11.18.-án rendezte meg a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség

a Mesterek vacsoráját. Ezen alkalomból adták át egyesületünk tagjainak a következő kitüntetéseket:

- Bobák József Schnitta díjas éttermi mester részére: Szövetségi zsűriplaketett

- Magyari Imre és Korenika Attila részére: Schnitta Sámuel Életmű díjakat.

Gratulálunk a kitüntettek részére!

A vacsora képeit itt megnézhetik:

A Schnitta Sámuel MÉK Egyesület szervezésében, az NSZFH és MKIK, valamint a MNGSZ támogatásával, elkezdődött a pincér szakoktatók országos továbbképzése.
6 helyszínen tartanak előadást egyesületünk szakemberei./Budapest, Szolnok,Veszprém, Nyíregyháza,Kaposvár,Sopron/.
Az első helyszínen résztvevő kollégák Budapestről, Pest, Nográd, Bács-Kiskun megyéből érkeztek.
A budapesti előadás tematikája és előadói:
- Schnitta Sámuel MÉK Egyesület műkődése, munkássága, Étrendek összeállítása,díszterítés/Török István János/,
- Felszolgálás munkafolyamata/ Vantal Gábor/
- Vendég előtt végzett műveletek/ Voleszák Zoltán/
- Borok értékesítése,felszolgálása/Barabás Zoltán/
-Új Schnitta könyv bemutatása, Schnitta weboldal szerepe az oktatásban/Korenika Attila/
-Schnitta oktató film bemutatása/ Magyari Imre/.
Köszönjük a megtisztelő figyelmet a szakoktató kollégák részéről, valamint a támogatóinknak a felajánlásokat, és az iskola valamennyi munkatárásnak ,akik hozzájárultak a mai nap remek lebonyolításában.

A továbbképézésről készült képeket itt tekinthetik meg:

Korenika Attila
titkár
2017.11.07.

Schnitta Sámuel Emléktábla avatás a Margitszigeten 2017.október 25.

schnittatablaavatas 20171025 0005

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Gasztonómiai Szövetség, és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum támogatásával avatta fel Schnitta Sámuel Éttermi szakember, szakkönyvíró, egyesületünk névadójának emléktábláját.

Nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember volt. Tanulmányai után Európa nagyvárosaiban csiszolta tudását. Hazatérve a Dunapalota, majd a II. világháború után 1948–1958-ig a Margitszigeti Nagyszálló éttermi munkáját irányította. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermét vezette. Az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtett. Szakiskolai tanár volt, 30 különféle szakirányú tankönyvpótló-jegyzetet írt. 1962–65-ben jelent meg a Felszolgálói ismeretek című szakkönyve (amit a szakmában egyszerűen csak Schnitta-ként ismernek, amelyet a Pincérek „Bibliájaként” is emlegetnek), amelyen több generáció tanulói nőttek fel. Étlapszerkesztés szakkönyve szintén jelentős.

Az esemény a Grand Hotel Budapest Margitszigeti Szálloda Széchenyi éttermében zajlott, ahol a bejárat mellett találhatják meg az emléktáblát.

Köszöntőt mondott Török István János egyesületünk elnöke, az eseményt méltatták Kiss Imre a MKVM igazgatója és Krivács Andrács MNGSZ elnöke.

schnittatablaavatas 20171025 0051

Számos hazai szakember, volt tanítvány, az egyesület tagjai tisztelték meg az avatóünnepséget, és emlékeztek meg méltó módon Schnitta Sámuelről.

schnittatablaavatas 20171025 0073

schnittatablaavatas 20171025 0008

1. Schnitta emlék év lesz, amikor a Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeum segítségével egy időszaki kiállítás fogja bemutatni Schnitta Sámuel munkásságát.

Köszönjük a lehetőséget a szálloda igazgatójának Mácsai Péter Úrnak, és az avatás utáni fogadás lebonyolításáért Szabó Szilárd vendéglátó igazgató Úrnak, akit egyben egyesületünk tagjává avattunk.

További képekért kattinson a galériára:http://schnittaegyesulet.hu/galaria/category/12-schnitta-emlektabla-avatas-2017-oktober-25

„ A tudást csak az őrzi, aki továbbadja”

Schnitta Sámuel

/1893-1968/

Korenika Attila

Schnitta Sámuel MÉK Egyesület titkára

Alkategóriák

Az egyesület a 2013 évi következő ülését Noszlopon tartja, várhatóan a májusi hónapban, Szabó Péter éttermi mester vendéglátása mellett a Lucullus Fogadóban.

Szabó Péter változatos programot készít elő a tanácskozás résztvevőinek, melyek közül a vörösiszap kárt szenvedett Demecser településen történő látogatást emeljük ki.