A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a Magyarországon vendéglátó szakmákat oktató intézmények tanulóinak országos szakmai emlékversenyét második alkalommal hirdetette meg.
Az elmúlt évben második alkalommal írta ki a gasztronómiai versenyt az egyesület, melynek selejtezőit ősztől, január végéig rendeztek az ország hét régiójában, ahonnan az első helyezett iskolák öt fős csapatai jutottak a verseny legjobbjai közé.
|
Intézmény neve |
Település |
1 |
Bocskai István Szakképző Iskola |
HAJDÚSZOBOSZLÓ |
2 |
Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakképző Iskola |
KAPOSVÁR |
3 |
„SÉF” Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola |
VESZPRÉM |
4 |
Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium |
SOPRON |
5 |
Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola |
MISKOLC |
6 |
Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola |
KECSKEMÉT |
7 |
SZINERGIA Üzleti Szakképző Iskola Taverna Tagintézménye |
BUDAPEST |
A régiónkénti megmérettetéseken közel harminc intézmény hallgatói versengtek. A II. Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékverseny döntőjének helyszíne immár második alkalommal Miskolc városa, időpontja 2013. március 20-21. A verseny lebonyolításában a Schnitta egyesületnek a MNGSZ Miskolc környékének régiós szakemberei segítenek, az iparkamarákkal történő jó együttműködésnek köszönhetően – akik a régiós versenyeket is segítették – a döntő adminisztrációját a BOKIK munkatársai látják el.
A döntő résztvevői az első napon a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközép-, és Szakiskola tanműhelyében versenyeznek, mely iskola oktatási étterme is második alkalommal ad helyet a döntő lebonyolításának. A szakmai feladatok többségét kell itt megoldaniuk a csapatoknak, míg a második napon az igényes vendéglátó szakmai rendezvények iránt érdeklődőknek mutatkoznak be az iskolák csapattagjai, a Miskolc belvárosában található ITC aulájában, konferenciatermében.
A csapatok a három vendéglátó alapszakma képviselőiből állnak, a szakácsoknak általuk előre ismert alapanyagokból kell, lefőzniük egy négyfogásos ételsort, – amik nyersanyagát, főtámogatóként ugyancsak második alkalommal biztosít a Baromfiudvar 2002 Kft. - aminek tányérdesszertjét a csapat cukrász tagja készíti el. A verseny része még az említett szakmák képviselői által elkészített, a nagyközönség és a zsűri részére is bemutatott hidegkonyhai termékekből összeállított, nyolc személyes díszmunka, valamint egy dísztorta elkészítése is.
A verseny névadójának szakmáját a pincér szakmát képviselő versenyzők feladatsora sokrétű és szerteágazó, a minden csapat számára azonos feladatok között szerepel: alkalmi ételsor terítése, amihez az alkalmat a helyszínen húzza ki a zsűri, eszközfelismerés, szakmai intelligenciakérdések, élőmunka, italkeverés, pezsgő bontás vendég előtt és a sornak itt még nincs vége…
A versenyt a MNGSZ zsűri plakettel rendelkező, a MNGSZ és a Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület szakemberei zsűrizik, a Schnitta egyesület által kidolgozott és elfogadott szakács-, cukrász- és pincér szakmai versenyek pontozási szempontjait alkalmazva a versenyen.
A Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület várja a versenyre az iskolák tanulóit, a gasztronómia iránt érdeklődő látogatókat akik a verseny második napján március 21-én belépődíj nélkül tekinthetik meg Miskolcon az ITC székházban a résztvevő csapatok munkáit.