Fejlec 01

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület június 20-án, a legújabb egyesületi tag, Kis Zsolt éttermében tartotta XXXI. találkozóját, ami egyben közgyűlés is volt. A Gastland Páty vezetője mellett még egy taggal bővült a szervezet, Szeremlei Győző felvételét fogadták el.

Török István elnök vezette a közgyűlést, amelyen a mandátumáról lemondott Punk Ferenc alelnök helyett Mikóczy Zoltán régió elnököt választották az egyesület vezetőségébe. A legfontosabb téma az elmúlt időszak versenyei voltak. Ennek kapcsán elhangzott, hogy az egyesület zsűritagjai minden megmérettetésen a névadójuktól örökölt szakmai szintet követelik meg, még akkor is, ha ezzel más szervezetekkel és zsűritagokkal kerülnek ellentmondásba. A szakmai versenyek alapján szorgalmazzák a Nemzeti Szakképzési Intézetnél a szakoktatók rendszeres továbbképzését, mert az a tapasztalatuk, hogy sok oktató a napi gyakorlati élet ismerete nélkül bírálja el a fiatalok vizsgateljesítményét, és ez kellemetlen helyzetbe hozhatja a szakmai szempontok alapján értékelő Schnitta-tagokat.

Vantal Gábor versenyigazgató értékelte a Schnitta verseny idei lebonyolítását, amelynek értékét növelte, hogy határon túli indulók is részt vettek rajta. Nem iskolák, hanem tanulók versenyeztek, de az eseménynek ezzel sem sikerült átütnie az országos média ingerküszöbét.

Mayer Gyula, a külügyi bizottság elnöke megerősítette a szakmai továbbképzés szükségességét, amit a Veszprém megyei kamarával igyekeznek helyben megoldani – úgy, hogy megszervezik a helyi szaktanárok képzését. Mayer Gyula szerint tarthatatlan, hogy a vizsgabizottsági tagok közül csak elvétve akad olyan, akinek napi kapcsolata van a vendéglátással, többségük 20-30 évvel ezelőtt, könyvből tanulta a szakmát.

Egy jó példa kapcsán felhívták a tagok figyelmét az erasmusos pályázatokra, amelynek keretében most is töltik szakmai gyakorlatukat Olaszországban a fiatalok, akiknek a 16 hetes kinttartózkodás előtt ingyenes olasz nyelvtanfolyamot is szerveztek.

Az egyesület hamarosan közhasznú társasággá alakul, és ebben a minőségében szélesebb körben értékesíthetik az Új Schnitta 2017 című szakkönyvüket, amit Vajda József régió elnök, kincstárnok mutatott be a tagoknak.

Jövőre lesz névadójuk, Schnitta Sámuel halálának 50. évfordulója, amire országos programot terveznek összeállítani.

A közgyűlésen köszöntötték 70. születésnapja alkalmából Pinczés Károly egyesületi tagot.

19366083 1321158611265660 4391082312264999212 n

Bejelentkezés

Partnereink

Baromfiudvar
E6d69b8381248c2797242765412faf90
Logo Sef
Logo Tp
Logonew
Mngsz
Vendeglatas00
Wacs

Copyright © 2017 Schnitta Egyesület. Minden jog fenntartva.