Schnitta Sámuel Emléktábla avatás a Margitszigeten 2017.október 25.

schnittatablaavatas 20171025 0005

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Gasztonómiai Szövetség, és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum támogatásával avatta fel Schnitta Sámuel Éttermi szakember, szakkönyvíró, egyesületünk névadójának emléktábláját.

Nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember volt. Tanulmányai után Európa nagyvárosaiban csiszolta tudását. Hazatérve a Dunapalota, majd a II. világháború után 1948–1958-ig a Margitszigeti Nagyszálló éttermi munkáját irányította. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermét vezette. Az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtett. Szakiskolai tanár volt, 30 különféle szakirányú tankönyvpótló-jegyzetet írt. 1962–65-ben jelent meg a Felszolgálói ismeretek című szakkönyve (amit a szakmában egyszerűen csak Schnitta-ként ismernek, amelyet a Pincérek „Bibliájaként” is emlegetnek), amelyen több generáció tanulói nőttek fel. Étlapszerkesztés szakkönyve szintén jelentős.

Az esemény a Grand Hotel Budapest Margitszigeti Szálloda Széchenyi éttermében zajlott, ahol a bejárat mellett találhatják meg az emléktáblát.

Köszöntőt mondott Török István János egyesületünk elnöke, az eseményt méltatták Kiss Imre a MKVM igazgatója és Krivács Andrács MNGSZ elnöke.

schnittatablaavatas 20171025 0051

Számos hazai szakember, volt tanítvány, az egyesület tagjai tisztelték meg az avatóünnepséget, és emlékeztek meg méltó módon Schnitta Sámuelről.

schnittatablaavatas 20171025 0073

schnittatablaavatas 20171025 0008

1. Schnitta emlék év lesz, amikor a Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeum segítségével egy időszaki kiállítás fogja bemutatni Schnitta Sámuel munkásságát.

Köszönjük a lehetőséget a szálloda igazgatójának Mácsai Péter Úrnak, és az avatás utáni fogadás lebonyolításáért Szabó Szilárd vendéglátó igazgató Úrnak, akit egyben egyesületünk tagjává avattunk.

További képekért kattinson a galériára:http://schnittaegyesulet.hu/galaria/category/12-schnitta-emlektabla-avatas-2017-oktober-25

„ A tudást csak az őrzi, aki továbbadja”

Schnitta Sámuel

/1893-1968/