109655555 3047143722000465 2519142169329490379 o

Néhány napja Szőke Anikó, a szekszárdi Vendéglátó iskola oktatója hivatalosan is a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület tagja. A szervezet egy igazi elit klub, amelynek egyik legfőbb célja, hogy segítse a hazai gasztronómiai kultúra fejlődését, valamint a vendégtéri szakemberek – például pincérek – képzését.

Szőke Anikóval, akinek élete egyik álma teljesült a tagsággal, egyebek mellett a felkérésről, valamint a szervezetben vállalt feladatairól beszélgettünk. Régóta kollégák vagyunk, ezért a beszélgetés során tegeződtünk.

Szívből gratulálunk! Hogyan lettél a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület tagja?

Nagyon szépen köszönöm! Tagságomhoz nagyban hozzájárult a januári flambé verseny, amelynek szervezője voltam. A zsűri elnöke, Kovács Mihályné nagyon elégedett volt a verseny szervezésével, a lebonyolítással. A megmérettetés után azt mondta, mindenképpen küldjek egy önéletrajzot az egyesületnek, amelynek ő is tagja, mert annyira elégedett volt velem, hogy szeretne a jövőben is velem dolgozni, emellett egy ilyen szervezet is nagy hasznát venné a munkámnak. Kiemelte, nagyon tetszett neki, amikor például telefonon egyeztettünk, ahogy a szervezést koordináltam, a lebonyolítást, ezért már akkor eldöntötte, hogy felajánlja ezt a lehetőséget.

Valaki egy Michelin-csillagos éttermet vezet, valakit egy ilyen szervezet fogad tagjai közé. Mennyire számít megtiszteltetésnek egy ilyen egyesület kötelekébe tartozni?

Nagyon. Sőt, azzal, hogy tag lettem, életem egyik nagy álma teljesült. A szervezet elnöke Török István az én egyik szakmai versenyemen is elnökölt. Képzeld el, egy nagy példaképednél versenyzel, mint végzős középiskolás, aztán egyszer csak a nagy példaképpel dolgozol egy szervezetben, és ő maga gratulál ahhoz, hogy tag lettél. Mit mondjak, könnyekig meghatódtam.

Mikor választottak taggá?

Hivatalosan néhány napja, Visegrádon egy értekezleten lettem az egyesület tagja. Minderről egy oklevél tanúskodik, valamint egy emlékérem.

Milyen feladataid lesznek?

Feladat az lesz bőven (nevet). Először a Dél-dunántúli Régió irányításával bíztak meg. Amikor erre felkértek, azt hittem rosszul hallok, de teljesen komolyan gondolták. Őszinte leszek: azt még túl nagy falatnak tartottam, így nem mertem vállalni. Ezt a döntésemet elfogadták, viszont a szervezet Tolna megyei csapatát én vezetem. Feladataim közé tartozik, hogy két évente különböző gasztronómiai és pincérversenyeket szervezzek, emellett közreműködöm majd oktatási anyagok, tankönyvek, jegyzetek és oktatóvideók elkészítésében. A felsoroltak mellett a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a vendéglátással foglalkozó vállalkozásokkal fogom a kapcsolatot tartani. Egyébként ősszel az egyesület ismét ülésezni fog, méghozzá itt Szekszárdon, jelenleg azt a tanácskozást készítem elő.

Ezek elég sokrétű feladatok, marad időd tanítani?

Hogyne! Semmi pénzért nem mondanék le a tanításról. Abban tudok igazán kiteljesedni, az az életem egyik értelme. Nagyon szeretek tanítani, emellett fantasztikus kollégáim vannak, így a katedrával együtt teljes csak az életem. Emellett jön az újabb flambé verseny, amit szintén szeretnék megszervezni, és szeretném, ha olyan nívós lenne, mint amilyen az idei volt. Mondjuk a színvonalban biztos, nem lesz hiba: nagyon sokat dolgoztunk a kollégákkal azon, hogy ilyen remek legyen a verseny. Mindenki nagyon sokat dolgozott és a száz százalékig a rendezvény mögé állt: a munkatársaim, valamint a Centrum vezetősége egyaránt.

Terítéken a vendéglátás

Mint Szőke Anikó elmondta az egyesület összejövetelén a „beavatása” mellett a magyar gasztronómia, valamint a vendéglátás helyzete is szóba került. 2020-ban hatalmas csapást mért az ágazatra a koronavírus-járvány, amelynek hatásait a Visegrádon megjelent szakemberek is kielemezték. Mint Szőke Anikó fogalmazott, az egyesület szerint a budapesti vendéglátás a járvány miatt drámain megtorpant, de érdekes módon vidéken némi előrelépés, fellendülés tapasztalható. Azt viszont egyöntetűen megállapították a szakemberek, hogy nem 2020 lesz a magyar vendéglátás csúcséve.

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesületről

Az egyesület egy 2011-ben alakult közhasznú szervezet, amely egyebek mellett céljai között határozta meg, hogy továbbképzéseket, versenyeket szervez, tagjai szakkönyveket írnak, lektorálnak, az éttermi trendek továbbadását segítik, egységes zsűrizési szempontokat dolgoznak ki a hazai pincér versenyekre, valamint a régiók emléket állítanak az elhunyt helyi szakemberek nagyjainak, valamint a nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember Schnitta Sámuel sírhelyét gondozzák, szellemiségét tovább viszik.

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület a fentiek mellett a magyar gasztronómia fejlődését, valamint a vendégtéri szakemberek, például a pincérek minőségi képzését tűzte még ki céljául. Ennek a szervezetnek lett most tagja Szőke Anikó, a Tolna Megyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola oktatója.