Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület

alt

Tájékoztató a szakképző iskolák részére!

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület megalakulása óta fontos feladatának tekinti a „hagyományok és a modernizáció” jegyében a magyar éttermi kultúra értékeinek megőrzését, átörökítését, továbbadását.

Az Egyesület névadója, Schnitta Sámuel munkássága előtt tisztelegve hirdette meg a szakképző iskolák számára a Schnitta Sámuel Országos Szakmai Csapat Emlékversenyt, melyen a három alapszakma (pincér, cukrász, szakács) tanulói versengenek a legjobb iskolai csapat címéért.

A verseny sikerét bizonyítja, hogy a következő tanévben már a negyedik emlékversenyt fogjuk elindítani.

A verseny szervezése és lebonyolítása mellett az Egyesület nagyon fontos feladatának tekinti, hogy az éttermi szakembereknek, az iskolákban dolgozó szakoktatóknak olyan információkat, tanácsokat adjon, olyan továbbképzéseket tartson, amelyek segítik az éttermi munka egységes szabályrendszerének elterjedését.

A szabályok egységesítése jegyében határozta el Egyesületünk, hogy kiadja az „Új Schnitta” jegyzetet, amelyet mintegy a pincér szakma szabványának szánunk. Az „Új Schnittában” irányt szeretnénk mutatni a klasszikus felszolgálás szabályaival kapcsolatosan, illetve állást kívánunk foglalni a felszolgálás új irányairól, megoldásairól is.

alt

Az „Új Schnittát” a szakma valamennyi művelőjének ajánljuk, de szeretnénk, ha kiadványunk minél szélesebb szakmai nyilvánossághoz jutna el. Szándékaink szerint a szakoktatók, szaktanárok, szakképzést végző mesterek, gyakorlati képzést, vizsgára történő felkészítést folytató szakemberek mellett a versenyre vagy vizsgára készülőknek is hasznos olvasmány lesz, de a szakmai vizsgabizottságok és szakmai zsűrik tagjainak is ajánljuk kiadványunkat.

A kiadvány megismertetésére egy országos kampányt indítunk el 2015. decemberétől a gyakorlati képzőhelyek és a szakképző iskolák számára.

A szakképző iskolák számára a következőket tudjuk felajánlani:

• A szakképző iskola vállalja, hogy belép az Egyesület tagjai közé. A 12 000 forintos éves tagsági díj befizetése fejében az Egyesület szakmai védnökséget vállal az iskola szakmai képzése felett, ennek keretében az Egyesület utazási költségtérítés esetén vállalja rendszeres továbbképzések tartását a szaktanárok, szakoktatók és az érdeklődő tanulók számára. Az első ilyen továbbképzés az „Új Schnitta” anyagából lenne. Ebben az esetben az Egyesület egy ingyenes példányt biztosít az Új Schnittából a szakképző iskola számára.
  • Arra az esetre is van ajánlatunk, ha az iskola anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé az Egyesületbe való belépést. Az utazási költségek térítése mellett vállaljuk a kiadvány bemutatását egy továbbképzés keretében. Ebben az esetben azonban a kiadvány valamennyi példányáért teljes árat kell fizetni.
  • Természetesen arra is van mód, hogy a szakképző iskola egyszerűen csak megrendelje az Egyesülettől az Új Schnittát, példányonként 3300 forintért.

Sajnos a felajánlásunk jellegén is látszik, hogy kénytelenek vagyunk anyagi hozzájárulást kérni a kiadványért. Ennek fő oka, hogy a kiadványt az Egyesület önerőből, mindenféle támogatás nélkül adja ki.
Reméljük, hogy a közös munka eredményeként a pincér szakma, az éttermi kultúra színvonalát és ezen keresztül a vendégek elégedettségét növelni tudjuk.

Budapest, 2015. december 2.

Török István János
          Elnök