Második alkalommal szervezi meg és bonyolítja a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület a vendéglátó képzéssel foglalkozó iskolák részére a három alapszakma – cukrász, szakács, pincér – képviselőinek országos versenyét.

Az egyesület 2012 év elején döntött arról, hogy az első alkalommal sikeresen bonyolított versenyt az ősszel induló tanévben ismét meghirdeti, lehetőséget adva arra, hogy azok a csapattagok, akik az országos döntőbe segítik iskolájukat, még ugyanabban a tanévben a döntőben is szerepelhessenek. A jelentkezési határidőre az ország közel negyven iskolája juttatta el szándékát a szervezőkhöz, azzal a szándékkal, hogy megmérettesse magát. A területi régiók versenyei novembertől, jövő év január végéig zajlanak, ahol ki derül, hogy melyik csapat az, amely az adott megyék versengéséből képviselheti az adott területet az országos döntőben.

Az országos sorozat első versenyét ismét a Schnitta Sámuel egyesület Észak-magyarországi régiója szervezte és bonyolította le Egerben, a Szent Lőrinc Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskola Agria éttermében. A megnyitón Vantal Gábor a Schnitta Sámuel egyesület Észak-magyarországi régió elnöke köszöntötte a csapatokat és kísérőiket, majd Bóta József a verseny helyszínének otthont adó iskola igazgatója kívánt eredményes versengést, majd a szervező Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület elnöke Török István nyitotta meg a régiós versenyt.

A megmérettetésen a kiírásnak megfelelően több feladat a pincéreknek jutott, hiszen a verseny névadója éttermi szakemberként tevékenykedett a gasztronómiáért. A délelőtti feladatok közül az első az eszközfelismerés volt számukra, amikor a zsűri a három asztalon lévő 15-15 eszközből sorsolt ki egyet, amelyen a fellelhető napi- és különleges eszközöket kellett felismerniük a csapatoknak. A pincérek ezt követően a versenykiírásból megismerhető tizenkét alkalom egyikére kellett, hogy étel és italsort állítsanak össze, ehhez terítsenek meg és készítsenek menükártyát. A minden csapat számára azonos feladat ezúttal egy Mátrában üzemelő szállodában rendezett vadászvacsora est volt. A feladat megoldását követően a pincér szakmai zsűri: Török István zsűri elnök, Dr. Kovács Mihályné és Barabás Zoltán zsűritagok, valamennyien Schnitta Sámuel díjjal kitüntetettek szakszerűség szerint értékelték az összeállított ételsorokat, a verseny ennek a szakaszában kérték számon az elméleti tudásukat is a pincér versenyzőknek. A verseny ezen szakaszában érkezett meg Krivács András a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke is.

Üde színfoltja volt a versenynek a Sátoraljaújhelyből érkezett Treffort Ágoston Szakiskola csapata, akik a verseny ezen szakaszában is bizonyították, hogy jó felkészítéssel egy a képzésben kevés lehetőséggel rendelkező iskola is eredményesen tud szerepelni.

A háromfős konyhai csapatrész a délelőtt folyamán egy eredményesen kitöltött szakmai teszt feladatsor után, az általuk előre összeállított ételsor lefőzéséhez kezdett, amelyet az élőmunka kezdetére kellett befejezniük. A regionális versenyen az ételsorokhoz az alapanyagok döntő részét a Baromfiudvar 2002 Kft. biztosította, az ételek nem nélkülözték a különleges alapanyagokat sem. A csapatok által összeállított ételsorok néhány különlegessége:

Feketeerdei sonkával és zöld fűszeres juhtúróval töltött jérce rolád, saláta ikebanával, Mézes- gyömbéres öntettel, spárgával párolt pisztráng filé, csírával, karottával, citromfű mártással,

Rétesben sült szőlőszemes libamájvagdalék vörösbormártással,

Rózsaszínre sült szarvasgerinc koriander füstben, vörösbor eszenciával, juhtúrós csúsztatott palacsintával és fokhagymás, aszalt szilvás sült almával,

Mézeskalácsra tálalt fehér csokoládés túróhab fehérdiós szőlőöntettel.

Az ételek elkészítését követően a szakmai zsűri - Mátyás Rudolf Oscar díjas mesterszakács, Kopcsik Lajos Oscar díjas mestercukrász és Mile József egyéni Világkupa győztes mesterszakács – kóstolta és értékelte a csapatok konyhai teljesítményét.

A pincérek a szakmai tesztfeladat megoldását követően, a konyhában készülő ételsorhoz terítettek, mely ételeket az élőmunka részeként a meghívott vendégeknek kellett kiszolgálniuk. Az ételsorhoz illő borokat, - melyekkel az egri-, mátraaljai-, tokaj-hegyaljai borászok támogatták a versenyt – itt válogathatták össze a csapatok, akár a szakácsokkal is konzultálva. A meghívott vendégek megérkezését követően az étteremben elkezdődött a gyakorlati munka, amely asztali munkával, a nyolc kevertitalból kisorsolt Kir Royal ital elkészítésével kezdődött, s folytatódott az ételsorok kiszolgálásával, melyeknek része volt még egy kötelező asztali munka, amihez döntően a csapatok a trancsírozást választották. Az ételsorokhoz a Szentkirályi ásványvizet szolgálták fel a pincérek, melyet ugyancsak támogatásként kapott a szervező régió.

Az verseny a késő délutáni órákig tartott, melynek végén a csapatok feszülten várták a zsűri pontjai alapján megszületett végeredményt. A több mint tíz feladat megoldását követően kiderült, hogy a Miskolcon 2013 márciusában megrendezésre kerülő országos döntőben a miskolci Szentpáli István Vendéglátó Szakközép és Szakiskola képviselheti a régiót. Az eredményhirdetésen az első három helyezett csapat díjait, a szakmai zsűri mellett, Krivács András MNGSZ elnök, Járcsics Emil MNGSZ Miskolc és környéke régió elnök, valamint Bóta József a versenynek helyt adó iskola igazgatója adták át.

A Schnitta Sámuel régiós verseny zárszavában Török István értékelte a csapatok teljesítményeit, felhívta azokra a hibákra a jelenlévő iskolák képviselőinek, versenyzőknek a figyelmét, amelyek a leggyakrabban előfordulók voltak: terítés sorrendje, ahhoz használt eszközök helyessége, ismert gasztronómiai személyek munkásságának hiányos ismerete és az évek óta visszatérő probléma, amikor a versenyzők hiányos földrajzi ismereteik miatt a borvidékek helyét nem ismerik fel a vaktérképen. Köszönetet mondott a versenyt szervező régió szakembereinek, a sikeres helyszínt biztosító iskola vezetésének, munkatársainak, valamint a BOKIK szakképzési osztály jelenlévő képviselőjének, ezek után pedig bezárta a versenyt.

A Schnitta Sámuel emlékére második alkalommal megrendezett országos emlékverseny Észak-magyarországi régiós versenyének dobogón végzett csapatai:

1. Szentpáli István Vendéglátó Szakközép és Szakiskola, Miskolc
  2. Szent Lőrinc Idegenforgalmi és Vendéglátó Szakközép és Szakiskola, Eger