alt

Schnitta Sámuel

Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület

Tel:06/30-990-9401

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

alt

 

alt

Schnitta Sámuel

 (1893–1968)

Nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember volt. Tanulmányai után Európa nagyvárosaiban csiszolta tudását. Hazatérve a Dunapalota, majd a II. világháború után 1948–1958-ig a Margitszigeti Nagyszálló éttermi munkáját irányította. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermét vezette. Az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtett. Szakiskolai tanár volt, 30 különféle szakirányú tankönyvpótló-jegyzetet írt. 1965–67-ben jelent meg a Felszolgálói ismeretek című szakkönyve (amit a szakmában egyszerűen csak Schnitta-ként emlegetnek), amelyen több generáció tanulói nőttek fel. Étlapszerkesztés szakkönyve szintén jelentős.

alt 
Margitszigeti Nagyszálló

A Magyar Gasztronómiai Szövetség 1998-ban Schnitta életműdíjat alapított, amelyet az éttermi szakma fejlesztésében és tanulók képzésében kiemelkedők kaphatnak meg. A díjat évenként adják át.

2007-ben megalakult a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Emlékbizottság, amely 2011-ben egyesületté alakult.

Schnitta Sámuel életrajza: 

  • 1893. június 21-én született Budapesten.
  • A Barcsay utcai gimnáziumban érettségizett.
  • 1908 szeptemberétől tanonc a Royal Nagyszállodában, az office-ban dolgozott előkészítőként, majd trafikosfiú lett.
  • 1909-ben átkerült a Hungária Nagyszállodába, amely akkor a kor legelső étterme volt.
  • A szakiskola elvégzése után a 400 aranykoronás Glück Frigyes féle ösztöndíj elnyerésével a tanulmányait 1911-től Angliában folytatja.
  • 6 hónapig tanul a wichesteri George Hotelben, ahol tökéletesen megtanult angolul. 1912-ben a londoni Lancaster Gate Hotelben előbb felszolgálóként, majd maitre d'hotelként dolgozik.
  • A francia nyelv megtanulása céljából 1913 nyarán Párizsba ment dolgozni, a Grand Hotel Reginába, ahol commis de rang, majd chef de rang-ként dolgozik egészen az első világháború kitöréséig.
  • Párizsból, miután ellenséges állam polgára volt internálták, így került Noirmoutier-ba, a Fekete Kolostorba, ahol 5 évig, 1914-től 1919-ig volt fogságban, civil internáltként.
  • 1919 nyarán tért vissza Budapestre, ahol az Astoria szállóban, mint szobafőnök helyezkedett el.
  • 1921-ben először a Hungária Szálló éttermi vezetője, majd 1922-ben a Dunapalota Ritz Szálló éttermi vezetője lett egészen 1945 január 28-ig.
  • A II. világháborút követően a Park Club éttermének vezetését vette át, majd 1947-ben a New York Kávéházat nyitotta meg, ahonnan a rossz munkakörülmények miatt távozott.
  • 1948 nyarán nyitotta meg Margitszigeti Nagyszálló éttermét, amelyet 10 éven át vezetett.
  • Szakmai működésének koronája az 1958-as brüsszeli világkiállítás magyar éttermének előkészítése, majd vezetése volt. Ennek befejezése után, a szakmában eltöltött 50 évvel a háta mögött kérte a nyugdíjazását.
  • Már a II. világháborút megelőzően a Vendéglátóipari Szakiskolában 15 évet tanított, de az oktatást később sem hagyta abba.
  • 30 különféle szakmai brosúrát és néhány szakmai iskolai tankönyvet is írt.
  • Kiváló Dolgozó”, „Munka Érdeméren” és a „Szocialista Munkáért” kitüntetéseket kapott. A belga kormány – a Brüsszeli Világkiállításon kifejtett működéséért – díszoklevelet és plakettet adományozott neki.
  • 1968. június 10-én hunyt el. 

Schnitta Sámuel eredeti önéletrajza:

altalt