Fejlec 01

Kp 018

Kisleltár:

-         Só, bors (feltöltése és tisztítása naponta),

-     virágvára vízzel feltöltve, virággal (élővirág esetén),

-    fogvájó (ízesített, csomagolt) – nem tesszük fel, a tálalóasztalra tesszük,

-         hamutál:
nem tesszük fel. A dohányzás megváltozott rendelete van érvényben..

Kisváltás: (kiskés, kisvilla)

-          ha az ételt kistányéron szervírozzuk.

-          elöételeknél:

-          nagykés, nagyvilla,nagytányér.

 

 Nagyváltás: (nagykés, nagyvilla)- 

          ha az ételt nagytányéron szolgáljuk fel.

 

Couvert-tányér:

-         bal oldalon, felső széle egy vonalban az alaptányér felső részével,

-         rajta a tányér szélén vajkés (kiskés).

Desszertváltás:

-          kisvilla, desszert kanál.

-        Kivételek a régi szabályok szerint pl.farsangi fánk…..

 

Evőeszközök:

-         jobb oldalon, bal oldalon 3 pár, plusz a consommés kanál, de csak a leves csészében felszolgált levesekhez. Normál leveses kanál, ha a levest mélytányérból fogyasztják.

Poharak:

-   felrakásuk nagyság szerint, a felszolgálási sorrendben a kés hegyétől kiindulva, ez a vizespohár helye.Kivétel,ha a vizespohár a borospohárnál nagyobb.

-      Négy db. pohárnál többet nem teszünk fel (3 boros, 1 vizes),

-      A pezsgőspoharat nem rakjuk fel.

 

Menükártya: -a teríték jobb oldalán.

 

Ültetőkártya: -baloldal a nagyvilla felett.

 

 

Ételsorok:

  • Hideg előétel nagyváltás – nagytányér 28-31 cm
  • Leves Consomé kanál v. nagykanál
  • Melegelőétel nagyváltás – nagytányér 31 cm
  • (középfogás)
  • Sorbet Sorbet pohár alátét, kiskanál
  • Főétel nagyváltás, nagytányér 31 cm
  • Sajt kisváltás – nagytányér 28 cm
  • Édesség desszertváltás – nagytányér 28 cm
  • Gyümölcs kisváltás v. gyümölcs jellegének megfelelő 28cm
  • Fekete kávé kávé kínáló

 

A terítés folyamata

A terítés megkezdése előtt győződjünk meg a tisztaságról, az asztalok és székek portalanításáról.
 
Az egyszerű terítés menet:
 

  1. Az asztalok egy vonalba állítása (több asztal esetén)
  2. Az abroszok felhelyezése
  3. A kisleltár elhelyezése (só, bors, virág)
  4. A tányérok feltevése
  5. Az evőszerek felrakása
  6. A poharak feltevése
  7. Az asztalkendő (szalvéta) felrakása
  8. A székek beállítása
  9. A tálalóasztal felkészítése
  10. A háttérmunka és a konyha bekészítés

 

ÉTREND:

Ételek – Italok sorrendje egy bizonyos alkalomra

Tervezése:

  • Szín, íz, anyag
  • Csak burgonya ismétlődhet más formában
  • Idényszerűség
  • Alkalomhoz illő ajánlat, ünnepélyesség
  • Alkalmazkodjunk a résztvevők: kor, nem, ízlés, nemzetiség, pénztárca

 

MENÜKÁRTYA:

  • Aperetif
  • Borok neve, évjárat, termelő neve (mindig a fiatalabb évjáratú borral kezdjük, és a továbbiakban az idősebb évjáratúval folytatjuk )
  • Digestív italok
  • Ásványvíz (teljes névvel, pl. "Kékkúti ásványvíz")
  • Hideg előétel
  • Leves
  • Meleg előétel vagy hal
  • Sorbet
  • Főétel
  • Sajt
  • Édesség
  • ………(Gyümölcs)
  • Fekete kávé

Teritesitrend 02

Teritesitrend 03

Teritesitrend 04

Teritesitrend 05

Ónodi Ferenc és Török István Pincér ismeretek cimű könyv alapján.

Bejelentkezés

Partnereink

Baromfiudvar
E6d69b8381248c2797242765412faf90
Logo Sef
Logo Tp
Logonew
Mngsz
Vendeglatas00
Wacs

Copyright © 2017 Schnitta Egyesület. Minden jog fenntartva.