ungerkaroly

Unger Károly mesterszakács, szakíró, 1939 januárjában született Budapesten. Az Árpád Gimnázium elvégzése után a Corvin Étteremben lett szakácstanuló. Gyöngyösön töltötte katonaéveit, majd a Savaria Étteremben, azután a Fiastyúk Étteremben dolgozott, utóbbiban lett először konyhafőnök. Ugyancsak konyhafőnöke volt Dunaparti Kávéháznak (1969-72) és a Wien Szállodának (1972-76). Időközben (1971) a Gasztroprag Nemzetközi Szakácsversenyről 2 egyéni aranyéremmel tért haza. A következő tíz évben (1976-85 között) a Pannónia Szálloda és Étterem Vállalat keretein belül több mint 20 ország szállodájában – többnyire Euróbában, Közel-Keleten, Távol-Keleten – dolgozott konyhafőnökként. 1986-tól a Magyar Szakácsok és Cukrászok Szövetségének elnökének választották. Vezetésével az MNGSZ csapat 5 alkalommal vett részt gasztronómiai olimpián (Frankfurt, Essen, Berlin). A legnagyobb elismerést 1996-ban a berlini olimpia 14 arany illetve számos ezüst- és bronzérme jelentette. Ugyancsak 5 alkalommal vezette a csapatot a Baselben megrendezendő Gasztronómiai Világ Bajnokságon, és a luxemburgi Európa Bajnoskágon is. 1997-ben ötletgazdája és létrehozója volt a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségnek (MNGSZ). Pályafutása során vendégátóipari szakközépiskolákban oktatott, sokszáz tanuló került ki a kezei alól. Tiszteletbeli tagja a Svéd Királyi Szakács és a Japán Szakács Szövetségnek, örökös tagja a Német Szakács Szövetségnek és a Szakács Egyesületek Világszövetségének. Lakhelyének, Pesterzsébetnek díszpolgára. 2011.- ben hunyt el.

Főbb könyvei
1980 Magyar Konyha Kiadó Baromfiból télen-nyáron
1980 Pannónia Kiadó Szakácsoknak, háziasszonyoknak, gourmandoknak
1982 Pannónia Kiadó Szárnyashúsból készült ételek
1990 Novorg Kiadó Varázsasztal sajtból, tejből
1996 Pallas Kiadó Magyarok asztalánál (német nyelven is)
1998 Grafó Kiadó Magyar ízek (német, olasz, angol nyelveken is)
2001 Mester Food kft . Tanyám tyúkja (szárnyasok szakácskönyve)
2001 Magyar Könyvklub Sajtoskönyv
2002 Könyvmíves Kiadó 100 étel burgonyából