A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Emlékbizottság 2007. június 19-én alakult meg Tihanyban, a Ferenc Csárdában. A létrejöttét azok az éttermekben, értékesítésben dolgozó szakemberek kezdeményezték, akiket méltó elődünk kitüntetésével díjazta a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

Ezt a kitüntetést 1997 március 15. alapította az MNGSZ, s azóta számos neves szakember kapta meg, akik a díj alapítójának szellemiségével egyetértenek, azt magukénak vallják. A bizottság megalakulásának helyszínén elfogadott alapszabályban egyebek mellett rögzítette:

·         Schnitta Sámuel sírhelyét gondozzák, szellemiségét tovább viszik,

·         a régiók emléket állítanak az elhunyt helyi szakemberek nagyjainak,

·         továbbképzéseket, versenyeket szervez,

·         tagjai szakkönyveket írnak, lektorálnak,

·         az éttermi trendek továbbadását segítik,

·         egységes zsűrizési szempontokat dolgoznak ki a hazai pincér versenyekre,

·         alapítványt, egyesületet hoz létre és működtet.

A Schnitta MÉK-Emlékbizottság megalakulását követően 2011-ben döntött arról, hogy elérkezett az ideje az egyesület létrehozásának, amit 2011. június 22-i Alsóörsön tartott ülésén megalapított, azt Bíróságon bejegyeztette:

Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület

közhasznú szervezet néven.

·         Az egyesületet a jelenlévő Schnitta díjjal kitüntettek alakították meg, s hozzájuk csatlakoztak alapítóként azok, akik az alapszabályban leírtakkal egyetértettek. Tagjai pedig mindazok - a magánszemélyek, társaságok, vállalkozások, oktatási intézmények, alapítványok, társszervezetek lehetnek akik, az alapszabályban rögzítetteket elfogadják.

·         Az egyesület az egységes éttermi trendeket kialakította és azt országos szinten továbbadja.

·         Az egyesület egyik célja, hogy az éttermi szakembereknek, iskolai pincér és értékesítést oktatóknak régiónként és országosan is olyan információkat, továbbképzéseket, tanácsokat adjon melyek az általánosan elfogadott szabályokat egységesítik.

·         Beindítjuk a Pincér Mesterkurzusokat, amelyet már sikerrel tartottunk a korábbi években.

·         Minősítési szakértést létesítünk, tréningekkel együttesen és védnökséget vállalunk ezen éttermek felett.

·         Az Egyesület díjakat adományoz évente:

Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Díj (javaslatot teszünk az MNGSZ felé).

Posztomusz Díj.

Schnitta Emlékérem.

A díjakról részletesen külön fejezetben.