Fejlec 01

SCHNITTA SÁMUEL
A MAGYAR ÉTTERMI KULTURÁÉRT BIZOTTSÁG. 2007 június 19.

A  Magyar  Nemzeti Gasztronómiai Szövetség 2007. május 29.-i küldött közgyűlésének határozata  alapján létrejött szervezet.

A bizottság teljes neve:
Schnitta Sámuel a Magyar Éttermi Kultúráért Emlékbizottság.(továbbiakban: „MÉK-E”.)
Székhelye:  1051 Budapest. Zrínyi u. 5. ( elötte 1074 Budapest,Munkás u.9. III/5.)
Törvényességi felügyeletét az MNGSZ. látja el.

I. TALÁLKOZÓ, ALAKULÓ  ÜLÉS - TIHANY.

2007 junius 19.-én Tihanyban a Punk Pincében a „MÉK-E” megtartotta alakuló ülését.
Az ülés megkezdése után Schnitta Sámuel munkásságát méltatta Török István János és beszámolt a júniusi ünnepélyes  síravatásról( a megváltott és felújított) a Rákoskeresztúri Köztemetőben(46parcella,10 sor,5 sírhely). A résztvevők megvitatták az előterjesztett alapszabályt és azt egyhangúan elfogadták és jegyzőkönyvben rögzítették.

A „MÉK-E” célja és feladatai:

§ Az éttermi szakmát érintő kérdésekben véleményformáló szerepet tölt be.

§ A  névadó sírjának  gondozása és emlékének méltó megbecsülése.

§ A régiók emléket állítanak a szakma nagyjainak –„Posztumusz Díj”létrehozása.

§ A „hagyomány és a modernizáció” alapelvnek megfelelően megőrzi a Magyar Éttermi hagyományokat és segíti azok átörökítését, továbbadását.

§ Részt vesz a szakmai munka tartalmi követelményeinek, színvonalának kidolgozásában.

§ Szakmai versenyeket és rendezvényeket szervez , melynek a tartalmi,szervezési,értékelési és  bonyolítási feladatait kidolgozza.

§ Segíti a tagok bel-és külföldi  kapcsolatainak  a kiépítését.

§ Szakmai tankönyvek valamint kiadványok összeállításában , véleményezésében vesz részt, illetve  kezdeményezi ezek felülvizsgálatát,megjelentetését.

§ Javaslatot tesz az „Éttermi Mester”cím és a  Schnitta Életmű Díj odaítélésére az MNGSZ elnökségének.

§ Javaslatot tesz további szakmai díjak alapítására.

§ A „MÉK-E” alapítványt hoz létre és működtet.

  

Az Alapszabályban rögzíttették még:

  • A szervezeti rendet.
  • A tagok jogait és kötelességeiket.
  • A „MÉK-E” szervezeti felépítését és annak működését.
  • Az Alakuló Ülésen előterjesztették a Tisztségekre javasoltakat és egyhangúan megszavazták őket.

 

Az elnökség tagjai: 2007.-től

Elnök:

Török István János   (Pócsmegyer – Surány)

Alelnök: Barabás Zoltán (Debrecen) 2008.-tól
  Punk Ferenc  (Tihany) 2008.-tól
  Ónodi Ferenc ( Szabadbattyán ) 2008.-ig
Titkár: Zsiga István (Pécs)


A közigazgatási régiók elnökei:

Budapest és Pest  megye: Somlai József Attila (Budapest ) 2011-ig.
  Marton Károly (Solymár) 2009-ig.
Győr-Moson-Sopron,Vas,Zala: Wágner Róbert ( Szombathely) 2011-ig
Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém: Domonkos Miklós (Balatonfüred )  2011-ig.
Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén: Vantal  Gábor  (Miskolc )
Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok :  Barabás Zoltán ( Debrecen )
Bács-Kiskun,Csongrád,Békés: Nagy István  ( Nagykörös)
Tolna, Somogy, Baranya: Nagy Tibor   ( Mohács )  2011-ig.

 

Az Ügyvivő Testület összetétele:

  • 3 fő elnökségi tag.
  • 7 fő közigazgatási régió elnök.

 Az Ügyvivő Testület legalább negyedévenként ülésezik.

alt
A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Bizottság alapítói.
2007június19. Tihany.


 

Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kutúráért Egyesület


A Schnitta MÉK-Emlékbizottság megalakulását követően 2011-ben döntött arról, hogy elérkezett az ideje az egyesület létrehozásának, amit 2011. június 22-i Alsóörsön tartott ülésén megalapított, azt a Veszprém megyei Cégbíróságon bejegyeztette:
Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület Közhasznú szervezet néven.

• Az egyesületet a jelenlévő Schnitta díjjal kitüntettek alakították meg, s hozzájuk csatlakoztak alapítóként azok, akik az alapszabályban leírtakkal egyetértettek. Tagjai pedig mindazok - a magánszemélyek, társaságok, vállalkozások, oktatási intézmények, alapítványok, társszervezetek lehetnek akik, az alapszabályban rögzítetteket elfogadják.

• Az egyesület az egységes éttermi trendeket kialakította és azt országos szinten továbbadja.

• Az egyesület egyik célja, hogy az éttermi szakembereknek, iskolai pincér és értékesítést oktatóknak régiónként és országosan is olyan információkat, továbbképzéseket, tanácsokat adjon melyek az általánosan elfogadott szabályokat egységesítik.

• Beindítjuk a Pincér Mesterkurzusokat, amelyet már sikerrel tartottunk a korábbi években.

• Minősítési szakértést létesítünk, tréningekkel együttesen és védnökséget vállalunk ezen éttermek felett.
Schnitta Sámuel Védnöki Tábla (éttermek részére ).

• Az egyesület névadójának Schnitta Sámuelnek munkássága előtt tisztelegve elindítottunk egy országos vendéglátó versenyt, melyen a három alapszakma (pincér, cukrász, szakács) tanulói versengenek a legjobb csapat címéért. Célunk ezzel a versennyel is az, hogy a szakmáinkat együtt értékeljük ne külön-külön, hiszen csak így egységes ez a nem könnyű, de nagyon szép hivatás.

• Az Egyesület díjakat adományoz évente:

  • Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Díj, (MNGSZ adja, az egyesület jóváhagyása alapján)
  • Posztumusz Díj,
  • Schnitta Emlékérem.

 

alt
Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület ülésének szünetében, Tokajban: 2012 októberében.

SCHNITTA SÁMUEL MAGYAR ÉTTERMI KULTÚRÁÉRT EGYESÜLET VEZETŐSÉGE 2015 Június 29-től                                            

Elnök: 

 

Török István János (Pócsmegyer – Surány-Szentendre)

Alelnök:   Barabás Zoltán (Debrecen) 
    Punk Ferenc (Tihany ) 
Titkár :   Vantal Gábor (Miskolc)
Kincstárnok:    Dulai Norbert (Miskolc)
Oktatási Bizottság:   dr. Kovács Mihályné Szécsi Valéria (Nyíregyháza)
Felügyelő Bizottság:    
  Elnök: Neuwirth Imre ( Budapest)
  Tagok: Meskál Tibor ( Budapest) 
    Pinczés Károly (Hajdúszoboszló)

 

A közigazgatási régiók elnökei:

1. Budapest és Pest megye :  Hadnagy János (Budapest) 

2. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala :  Voleszák Zoltán (Sopron)

3. Komárom - Esztergom, Fejér, Veszprém:  Mikóczy Zoltán (Veszprém)

4. Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén:  Vantal Gábor (Miskolc) 

5. Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés: Barabás Zoltán (Debrecen)

6. Bács-Kiskun, Csongrád, Jásznagykun-Szolnok: Horvát ferenc (Kisújszállás)

7. Tolna, Somogy, Baranya: Meszes István (Pécs)


Az Ügyvivő testület összetétele:
                                                       8 fő elnökségi tag
                                                       7 fő közigazgatási régió elnök.

Az Ügyvivő testület legalább negyedévenként ülésezik.

Tagdíj: 12 000 Ft/év fizetési határidő folyó év március 15.

 alt
2015 Június 29. Alsóörs

Bejelentkezés

Partnereink

Baromfiudvar
E6d69b8381248c2797242765412faf90
Logo Sef
Logo Tp
Logonew
Mngsz
Vendeglatas00
Wacs

Copyright © 2017 Schnitta Egyesület. Minden jog fenntartva.