SCHNITTA SÁMUEL
A MAGYAR ÉTTERMI KULTURÁÉRT BIZOTTSÁG. 2007 június 19.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség 2007. május 29.-i küldött közgyűlésének határozata alapján létrejött szervezet.
A bizottság teljes neve:
Schnitta Sámuel a Magyar Éttermi Kultúráért Emlékbizottság.(továbbiakban: „MÉK-E”.)
Székhelye: 1051 Budapest. Zrínyi u. 5. ( elötte 1074 Budapest,Munkás u.9. III/5.)
Törvényességi felügyeletét az MNGSZ. látja el.
I. TALÁLKOZÓ, ALAKULÓ ÜLÉS - TIHANY.
2007 junius 19.-én Tihanyban a Punk Pincében a „MÉK-E” megtartotta alakuló ülését.
Az ülés megkezdése után Schnitta Sámuel munkásságát méltatta Török István János és beszámolt a júniusi ünnepélyes síravatásról( a megváltott és felújított) a Rákoskeresztúri Köztemetőben(46parcella,10 sor,5 sírhely). A résztvevők megvitatták az előterjesztett alapszabályt és azt egyhangúan elfogadták és jegyzőkönyvben rögzítették.
A „MÉK-E” célja és feladatai:
§ Az éttermi szakmát érintő kérdésekben véleményformáló szerepet tölt be.
§A névadó sírjának gondozása és emlékének méltó megbecsülése.
§A régiók emléket állítanak a szakma nagyjainak –„Posztumusz Díj”létrehozása.
§A „hagyomány és a modernizáció” alapelvnek megfelelően megőrzi a Magyar Éttermi hagyományokat és segíti azok átörökítését, továbbadását.
§ Részt vesz a szakmai munka tartalmi követelményeinek, színvonalának kidolgozásában.
§ Szakmai versenyeket és rendezvényeket szervez , melynek a tartalmi,szervezési,értékelési és bonyolítási feladatait kidolgozza.
§ Segíti a tagok bel-és külföldi kapcsolatainak a kiépítését.
§ Szakmai tankönyvek valamint kiadványok összeállításában , véleményezésében vesz részt, illetve kezdeményezi ezek felülvizsgálatát,megjelentetését.
§ Javaslatot tesz az „Éttermi Mester”cím és a Schnitta Életmű Díj odaítélésére azMNGSZ elnökségének.
§Javaslatot tesz további szakmai díjak alapítására.
§A „MÉK-E” alapítványt hoz létre és működtet.
Az Alapszabályban rögzíttették még:
- A szervezeti rendet.
- A tagok jogait és kötelességeiket.
- A „MÉK-E” szervezeti felépítését és annak működését.
- Az Alakuló Ülésen előterjesztették a Tisztségekre javasoltakat és egyhangúan megszavazták őket.
Az elnökség tagjai: 2007.-től
Elnök: |
Török István János (Pócsmegyer – Surány) |
Alelnök: | Barabás Zoltán (Debrecen) 2008.-tól |
Punk Ferenc (Tihany) 2008.-tól | |
Ónodi Ferenc ( Szabadbattyán ) 2008.-ig | |
Titkár: | Zsiga István (Pécs) |
A közigazgatási régiók elnökei:
Budapest és Pest megye: | Somlai József Attila (Budapest ) 2011-ig. |
Marton Károly (Solymár) 2009-ig. | |
Győr-Moson-Sopron,Vas,Zala: | Wágner Róbert ( Szombathely) 2011-ig |
Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém: | Domonkos Miklós (Balatonfüred ) 2011-ig. |
Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén: | Vantal Gábor (Miskolc ) |
Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok : | Barabás Zoltán ( Debrecen ) |
Bács-Kiskun,Csongrád,Békés: | Nagy István ( Nagykörös) |
Tolna, Somogy, Baranya: | Nagy Tibor ( Mohács ) 2011-ig. |
Az Ügyvivő Testület összetétele:
- 3 fő elnökségi tag.
- 7 fő közigazgatási régió elnök.
Az Ügyvivő Testület legalább negyedévenként ülésezik.
A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Bizottság alapítói.
2007június19. Tihany.
Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kutúráért Egyesület
A Schnitta MÉK-Emlékbizottság megalakulását követően 2011-ben döntött arról, hogy elérkezett az ideje az egyesület létrehozásának, amit 2011. június 22-i Alsóörsön tartott ülésén megalapított, azt a Veszprém megyei Cégbíróságon bejegyeztette:
Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület Közhasznú szervezet néven.
• Az egyesületet a jelenlévő Schnitta díjjal kitüntettek alakították meg, s hozzájuk csatlakoztak alapítóként azok, akik az alapszabályban leírtakkal egyetértettek. Tagjai pedig mindazok - a magánszemélyek, társaságok, vállalkozások, oktatási intézmények, alapítványok, társszervezetek lehetnek akik, az alapszabályban rögzítetteket elfogadják.
• Az egyesület az egységes éttermi trendeket kialakította és azt országos szinten továbbadja.
• Az egyesület egyik célja, hogy az éttermi szakembereknek, iskolai pincér és értékesítést oktatóknak régiónként és országosan is olyan információkat, továbbképzéseket, tanácsokat adjon melyek az általánosan elfogadott szabályokat egységesítik.
• Beindítjuk a Pincér Mesterkurzusokat, amelyet már sikerrel tartottunk a korábbi években.
• Minősítési szakértést létesítünk, tréningekkel együttesen és védnökséget vállalunk ezen éttermek felett.
Schnitta Sámuel Védnöki Tábla (éttermek részére ).
• Az egyesület névadójának Schnitta Sámuelnek munkássága előtt tisztelegve elindítottunk egy országos vendéglátó versenyt, melyen a három alapszakma (pincér, cukrász, szakács) tanulói versengenek a legjobb csapat címéért. Célunk ezzel a versennyel is az, hogy a szakmáinkat együtt értékeljük ne külön-külön, hiszen csak így egységes ez a nem könnyű, de nagyon szép hivatás.
• Az Egyesület díjakat adományoz évente:
- Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Díj, (MNGSZ adja, az egyesület jóváhagyása alapján)
- Posztumusz Díj,
- Schnitta Emlékérem.
Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület ülésének szünetében, Tokajban: 2012 októberében.
SCHNITTA SÁMUEL MAGYAR ÉTTERMI KULTÚRÁÉRT EGYESÜLET VEZETŐSÉGE 2015 Június 29-től
Elnök: |
|
Török István János (Pócsmegyer – Surány-Szentendre) |
Alelnök: | Barabás Zoltán (Debrecen) | |
Punk Ferenc (Tihany ) | ||
Titkár : | Vantal Gábor (Miskolc) | |
Kincstárnok: | Dulai Norbert (Miskolc) | |
Oktatási Bizottság: | dr. Kovács Mihályné Szécsi Valéria (Nyíregyháza) | |
Felügyelő Bizottság: | ||
Elnök: | Neuwirth Imre ( Budapest) | |
Tagok: | Meskál Tibor ( Budapest) | |
Pinczés Károly (Hajdúszoboszló) |
A közigazgatási régiók elnökei:
1. Budapest és Pest megye : Hadnagy János (Budapest)
2. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala : Voleszák Zoltán (Sopron)
3. Komárom - Esztergom, Fejér, Veszprém: Mikóczy Zoltán (Veszprém)
4. Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén: Vantal Gábor (Miskolc)
5. Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés: Barabás Zoltán (Debrecen)
6. Bács-Kiskun, Csongrád, Jásznagykun-Szolnok: Horvát ferenc (Kisújszállás)
7. Tolna, Somogy, Baranya: Meszes István (Pécs)
Az Ügyvivő testület összetétele:
8 fő elnökségi tag
7 fő közigazgatási régió elnök.
Az Ügyvivő testület legalább negyedévenként ülésezik.
SCHNITTA SÁMUEL MAGYAR ÉTTERMI KULTÚRÁÉRT EGYESÜLET VEZETŐSÉGE 2018. október 01-től
SCHNITTA EGYESÜLET VEZETÖSÉGE:
Elnök: |
Török István János (Szentendre) |
||
Alelnökök: |
Barabás Zoltán (Debrecen) |
||
Mikóczy Zoltán ( Veszprém) |
|||
Vantal Gábor (Miskolc) |
|||
Titkár: | Korenika Attila(Budapest) | ||
Kincstárnok: |
Vajda József(Debrecen) |
||
Külügyi és szakképzési Bizottság: |
Mayer Gyula (Alsóörs, Veszprém) |
||
Oktatási Bizottság |
dr. Kovács Mihályné Valéria (Nyíregyháza) |
||
Felügyelő Bizottság: |
Elnök: |
Neuwirth Imre ( Budapest ) |
|
Tagok: |
Meskál Tibor ( Budapest ) |
||
Pinczés Károly (Hajdúszoboszló) |
A közigazgatási régiók elnökei:
1.-Budapest és Pest megye : Magyari Imre (Budapest)
2.-Győr, Moson,Sopron,Vas,Zala : Voleszák Zoltán (Sopron )
3.-Komárom, Esztergom,Fejér,Veszprém: Végh Dávid (Veszprém )
4.-Nógrád, Heves, Bo,-Ab.-Zemp.: Vantal Gábor (Miskolc )
5.-Hajdú,Szabolcs,Szatmár,Békés : Barabás Zoltán ( Debrecen )
6.-Bács, Kiskun, Csongrád,Szolnok : Horváth Ferenc (Kisújszállás)
7.-Tolna , Somogy,Baranya: Meszes István ( Siófok )
Az Ügyvivő Testület összetétele:
12fő elnökségi tag.
7 fő közigazgatási régió elnök.
Az Ügyvivő Testület negyedévenként ülésezik.
Tagdíj: 12 000 Ft/év fizetési határidő folyó év március 15.
2018. szeptember 30. Jászberény