Megdöbbenve kaptuk a hírt, hogy Szabó Péter (1952-2021) Barátunk a halhatatlanok égi klubjába költözött.

Szabó Péter a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesületünk oszlopos tagja, éttermi mester, vendéglős , gasztronómia lovagja, polihisztor, feltaláló , aki nyugtalanul kutatta mindig ,hogy mit tehet az emberiség jobbítására.

Megalapította a Lukulluszi Gasztronómiai Társaságot, amelynek keretén belül előadásokat, szakmai tovább képzéseket, kiállításokat szervezett.

Szakmai alázata motiválta mindennapjait, meghatározó személyisége a Magyar Vendéglátásnak.

Öröm volt vele együtt dolgozni, versenyeket együtt bírálni. Az ifjúságot mindig előszeretettel támogatta. Élete példaképül szolgál a utókornak.

Köszönjük, hogy ismerhettünk Isten Áldása kisérje utadat.

Mindig köztünk maradsz. A Schnitta Egyesület örökké őrzi emlékedet.

Részlet Péter önéletrajzi írásából: 

Ajkán, a Bródy Gimnáziumban érettségiztem 1970-ben, nagy műszak tervekkel telve. Nagyon felkészültnek, magabiztosnak tartottam magam, mégsem vettek fel a Műegyetemre. Ez annyira megtört, hogy nem is érdekelt többet a műszaki pálya. Keresztapám vendéglős volt Győrben, ő hívott, mondván, „gyere el, aztán valami lesz”! Jól éreztem ott magam, hat-hét év alatt kitanultam a szakács és a felszolgáló szakma minden csínját-bínját. Egy devecseri lányt vettem feleségül, aki nem akart Győrbe jönni, így én jöttem haza. Ajkán dolgoztam az ÁFÉSZ színeiben 10 évig, majd a noszlopi vendéglőbe kerültem. Megtetszett a falusi élet, a rendszerváltás után így a falu végén megnyitottuk saját vendéglőnket. Hamar kiderült, hogy nem tudom kiteleltetni a vendéglő teljes személyzetét, novembertől márciusig meg kellett válnom a személyzet néhány tagjától. Ki kellett tehát találni valamit télre is. Ősz volt, elkezdtünk savanyúságokat eltenni, amit aztán – úgy gondoltuk – eladunk nyáron a vendégeknek. Csak egy kicsit több lett. A maradékkal elkezdtem házalni, s így kerültem be egy teljesen másik, a kereskedelem világába, ami eleinte teljesen idegen volt számomra, de beletanultam. Meg kellett tanulnom a mezőgazdaságot és a konzervipart is. Egy idő után észrevettem, hogy a környékbeli élelmiszer-áruházakban megállt a forgalom, jöttek a multik. „Ha ott a vásárló, talán oda kéne menni, nem?”- mondtam magamnak. Darwintól olvastam, hogy soha nem a legerősebb vagy a legokosabb a túlélő, hanem az, aki a legjobban alkalmazkodik a környezetéhez.

Már hungaricumnak számít

– Tavaly novemberben egy neves országos magazin Nagy Fűszerpaprika-tesztjén első helyezést ért el paprikakrém osztályban „Nagypapa” darált fűszerpaprikája. Mi kellett ehhez az eredményhez?

– Nagymértékben hozzájárult, hogy országosan ismert, ott van az üzletek polcain. Ma már külföldre is kiszállítunk, sőt egyre többször hallom, hogy a családtagok a külföldi rokonoknak az én termékeimet viszik ajándékba. Beleférnek abba a osztályba, amelybe a Tokaji, a Pick, vagy a Zwack. A receptek saját találmányok. Az én laborom a szám, elég jó az íz-érzékem. Ábrándozom, mit lehetne édesebben vagy ecetesebben elkészíteni. Minden az arányokon múlik. Szerintem manapság az a legnagyobb baj az élelmiszerekkel, hogy nincs arcuk, csak az árukban különböznek egymástól! Számomra fontos, hogy a vásárlók tudják, a Noszlopi termékek megbízhatók, és az én íz-világomnak megfelelők.

– A „Noszlopi Finomságok” 2009 óta egyetemi tananyag. Mit jelent ez, s mi volt az előzménye?

– A budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának végzősei szerették volna megnézni a céget egy tanulmányi kiránduláson. A látottak-hallottak olyan nyomot hagytak a hallgatókban, amelyet még egyik kirándulás sem. Ketten eldöntötték, ebből írják a szakdolgozatukat is. A negyvenegynehány egyetemista és a nyolc-tíz tanár le volt nyűgözve. Megkértek, írjam le, és adjam elő mindezt az egyetemen is. Így 2008. október 18-án felvettem a „Dzsörzé ruhámat, fehér zoknit, makkos cipőt” felmentem Budapestre, és az egyetemen mindezt „elénekeltem”. Hazafelé meg végig bőgtem az utat!

– Foglalkozik borászattal is.

A Somló hegy Szent Márton dűlőjében található a Lucullusi Borház, melynek borait először a fogadó vendégei részére készítettük, de a helyben fogyasztás mellett ma már lehetőség van elvitelre is. Ezek a borok a Nászéjszakák Borai fantázianevet viselik. Az ötféle fehérbor közül más-mást ajánlunk azoknak a pároknak, akik kisfiút, kislányt, vagy ikreket szeretnének, vagy netalántán nem tudják, mit szeretnének. Mégis az ötödik bor a legnépszerűbb, amit azok választanak, akik következmények nélkül szeretnének szeretni…