2017. március 16.-18. között lezajlott a IV. Schnitta Sámeul emlékverseny országos döntője. A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért- Egyesület a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséggel közösen bonyolította le.

A régiós megméretéseken az ország közel harminc oktatási intézmény, ötfős csapatai versenyeztek a döntőbe kerülésért.

A soproni csapat nyerte a IV. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny országos döntőjét Veszprémben.

Újdonság volt, hogy a meghívott vendégek nemcsak kóstolták, hanem pontozhatták is a tanulók munkáját.

alt

Az országos döntőt – amelyen először indultak határon túli magyar iskolások is – az Agóra Művelődési Központban nyitották meg március 16-án. A következő két napon a Séf Krajcár étteremben rendezték az élő munkák versenyét.

A verseny középpontjába hagyományosan Schnita Sámuel életművét állították.

A régiós elődöntők után a soproni, a veszprémi, a kaposvári, a miskolci, a nyíregyházi szakképzők diákjai, valamint a kisújszállási baptista szakiskola csapata jutott be a hétvégi döntőbe, amelynek második helyezettje a veszprémi csapat lett, a dobogó harmadik fokát pedig a miskolci diákok szerezték meg.

A határon túlról érkezők közül a zsűri szerint kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a dunaszerdahelyi és sepsiszentgyörgyi versenyzők.

alt

Az ötfős csapatok (két szakács, egy cukrász, két pincér) pénteken szakmai intelligenciatotót töltöttek ki, és idegen nyelvi kommunikációból vizsgáztak. Pénteken volt az élő munka: a megadott alapanyagokból egy ételsort kellett főzni a Séf Iskola tankonyháján (hideg előétel, leves, főétel, tányérdesszert), ehhez borokat kellett választani és ajánlani a menükártyán és élőben, a vendégek számára is. 

A szombati, ünnepélyes eredményhirdetés utána nagyközönség is megtekinthette a szakácsok és a cukrászok díszmunkáit, közel háromszázan voltak kíváncsiak a fiatal szakemberek alkotásaira.

Az országos döntő elnöke Török István János volt, a Schnitta Egyesület elnöke, a szakácstanulók munkáit Ambrus György Gyula, Major Zsolt és Kőrössy Kálmán bírálta. 

A pincérek munkáját Barabás Zoltán, Meskál Tibor, Punk Ferenc és Meszes István pontozta, a cukrászokét pedig Erdős Hanna.

alt