Kisleltár: - Só, bors (feltöltése és tisztítása naponta), - virágvára vízzel feltöltve, virággal (élővirág esetén), - fogvájó (ízesített, csomagolt) – nem tesszük fel, a tálalóasztalra tesszük, - hamutál: |
Kisváltás: (kiskés, kisvilla) - ha az ételt kistányéron szervírozzuk. - elöételeknél: - nagykés, nagyvilla,nagytányér.
Nagyváltás: (nagykés, nagyvilla)- ha az ételt nagytányéron szolgáljuk fel. |
Couvert-tányér: - bal oldalon, felső széle egy vonalban az alaptányér felső részével, - rajta a tányér szélén vajkés (kiskés). |
Desszertváltás: - kisvilla, desszert kanál. - Kivételek a régi szabályok szerint pl.farsangi fánk….. |
Evőeszközök: - jobb oldalon, bal oldalon 3 pár, plusz a consommés kanál, de csak a leves csészében felszolgált levesekhez. Normál leveses kanál, ha a levest mélytányérból fogyasztják. |
Poharak: - felrakásuk nagyság szerint, a felszolgálási sorrendben a kés hegyétől kiindulva, ez a vizespohár helye.Kivétel,ha a vizespohár a borospohárnál nagyobb. - Négy db. pohárnál többet nem teszünk fel (3 boros, 1 vizes), - A pezsgőspoharat nem rakjuk fel.
Menükártya: -a teríték jobb oldalán.
Ültetőkártya: -baloldal a nagyvilla felett.
|
Ételsorok:
|
A terítés folyamataA terítés megkezdése előtt győződjünk meg a tisztaságról, az asztalok és székek portalanításáról.
|
ÉTREND:Ételek – Italok sorrendje egy bizonyos alkalomra Tervezése:
|
MENÜKÁRTYA:
|
|
Ónodi Ferenc és Török István Pincér ismeretek cimű könyv alapján.