A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Emlékbizottság 2007. június 19-én alakult meg Tihanyban, a Ferenc Csárdában. A létrejöttét azok az éttermekben, értékesítésben dolgozó szakemberek kezdeményezték, akiket méltó elődünk kitüntetésével díjazta a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.

Ezt a kitüntetést 1997 március 15. alapította az MNGSZ, s azóta számos neves szakember kapta meg, akik a díj alapítójának szellemiségével egyetértenek, azt magukénak vallják. A bizottság megalakulásának helyszínén elfogadott alapszabályban egyebek mellett rögzítette:

  • Schnitta Sámuel sírhelyét gondozzák, szellemiségét tovább viszik,
  • a régiók emléket állítanak az elhunyt helyi szakemberek nagyjainak,
  • továbbképzéseket, versenyeket szervez,
  • tagjai szakkönyveket írnak, lektorálnak,
  • az éttermi trendek továbbadását segítik,
  • egységes zsűrizési szempontokat dolgoznak ki a hazai pincér versenyekre,
  • alapítványt, egyesületet hoz létre és működtet.
alt

 

A Schnitta MÉK-Emlékbizottság megalakulását követően 2011-ben döntött arról, hogy elérkezett az ideje az egyesület létrehozásának, amit 2011. június 22-i Alsóörsön tartott ülésén megalapított, azt Bíróságon bejegyeztette:

Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület

közhasznú szervezet néven.

Az egyesületet a jelenlévő Schnitta díjjal kitüntettek alakították meg, s hozzájuk csatlakoztak alapítóként azok, akik az alapszabályban leírtakkal egyetértettek. Tagjai pedig mindazok - a magánszemélyek, társaságok, vállalkozások, oktatási intézmények, alapítványok, társszervezetek lehetnek akik, az alapszabályban rögzítetteket elfogadják.

Az egyesület az egységes éttermi trendeket kialakította és azt országos szinten továbbadja.

Az egyesület egyik célja, hogy az éttermi szakembereknek, iskolai pincér és értékesítést oktatóknak régiónként és országosan is olyan információkat, továbbképzéseket, tanácsokat adjon melyek az általánosan elfogadott szabályokat egységesítik.

Beindítjuk a Pincér Mesterkurzusokat, amelyet már sikerrel tartottunk a korábbi években.

Minősítési szakértést létesítünk, tréningekkel együttesen és védnökséget vállalunk ezen éttermek felett.
Schnitta Sámuel Védnöki Tábla (éttermek részére).

Az egyesület névadójának Schnitta Sámuelnek munkássága előtt tisztelegve elindítottunk egy országos vendéglátó versenyt, melyen a három alapszakma (pincér, cukrász, szakács) tanulói versengenek a legjobb csapat címéért. Célunk ezzel a versennyel is az, hogy a szakmáinkat együtt értékeljük ne külön-külön, hiszen csak így egységes ez a nem könnyű, de nagyon szép hivatás.

Az Egyesület díjakat adományoz évente:

alt
  • Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Díj.
  • Posztomusz Díj.
  • Schnitta Emlékérem.

A díjakról részletesen külön fejezetben.