Niszkács Miklós (1946–2019)

A neves szakújságíró, lapszerkesztő augusztus 27-én, életének 73. évében hunyt el.

Miklós részese lehetett valaminek, ami keveseknek adatik meg: ő nem csak értett ahhoz, amiről írt, hanem szerette is.

Gasztronómiai szakíró volt, a Vendéglátás magazint hosszú éveken át jegyezte főszerkesztőként.

Számos gasztronómia és bor tematikájú könyv is fűződik nevéhez, ezek közül az egyik legismertebb, A pezsgő.

"Az élet olyan rövid, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy rossz borokat, rossz társaságban igyunk, és gyenge ételeket fogyasszunk” – vallotta.

Szerencsére Miklós eszerint élt. Tagja volt több hazai és külföldi gasztronómiai és borlovagrendnek, s nem utolsósorban A Magyar Bor Akadémia alelnökét is tisztelhettük személyében.

Újságíróként és szerkesztőként évtizedeken át, gyakorlatilag napjainkig kísérte figyelemmel, s támogatta a magyar borágazat és a gasztronómia útkeresését, újjászületését.